Orangutangen Vanila hölls som sällskapsdjur hos en familj i byn Dadahub, där hon satt inspärrad i en trång bur. Hon fick sällan mat. År 2005 räddades hon och nu lever hon ett nytt liv i rehabiliteringscentret i Nyaru Menteng.

Galleri: Orangutangernas barnhem

20 november 2009

Nätet dras åt kring Borneos orangutanger. Deras regnskog förstörs och utan den dukar de under för svält, tjuvjakt och bränder. Föräldralösa ungar drabbas hårdast, men de lyckligt lottade kommer till en särskild plats. Foto: Mattias Klum. Text: Thora Bjørn-Kristensen.

En flock mätta och trötta orangutanger läggs i säng på rehabiliteringscentret.
En av veterinärerna ger orangutangen Rio ett antibiotikadropp. Efter att ha sett sin mor dödas av plantagearbetare år 2004 känner sig Rio inte trygg i närheten av män, så en kvinnlig sköterska lugnar honom.
Centrets yngsta går på dagis mellan 08.00 och 16.00.
Här leker aporna i träden – men släpper aldrig fröknarna ur sikte. Eftersom ungarna gillar att rida på ryggen på sina fröknar har de blöja på sig.
Frukt och mjölk står på menyn och det finns hängmattor som apor och människor kan vila sig i.
Den tidiga morgondimman håller på att lätta över regnskogen Danum Valley på norra Borneo.
Det är många år sedan den stora orangutanghanen Komeng vaknade till denna utsikt. Han har bott på rehabiliteringscentret i Nyaru Menteng sedan han räddades från en oljepalmsplantage år 2006. Här är han trygg, men livet på centret kan inte mäta sig med friheten uppe bland trädkronorna.
Ett stort skogsområde har röjts och bränts för att skapa plats åt oljepalmsplantager i Sarawak i den malaysiska delen av Borneo.
De senaste 20 åren har 8000 kvadratkilometer regnskog avverkats. I dag återstår bara små områden av orörd regnskog; i låglandsskogen, där orangutangerna har sina naturliga habitat, är det mesta borta. Det har lett till en kraftig minskning av orangutangernas utbredning de senaste 50 åren, och de senaste siffrorna från FN visar att vilda orangutanger kommer att vara utrotade år 2022 om inget görs nu.

Läs också

Kanske är du intresserad av...