Varför tvättar apor sig med urin?

Aphannar som gnider sin päls med urin gör det möjligen för att göra sig oemotståndliga för honor, visar en ny undersökning.

3 mars 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Åtskilliga aparters hannar och honor kissar i sina händer och gnider därefter energiskt in vätskan i pälsen. Forskare har lanserat olika teorier som förklaring på beteendet, allt från reglering av kroppstemperaturen till att förmedla aggressiva känslor.

Nu har hjärnbilder från honor bland kapucinapor avslöjat att urin från hannar sänder sexuella signaler, säger ledaren för undersökningen, Kimberley A. Phillips, som är psykolog vid Trinity University i Texas i USA.

”En hanne som är insmord i urin är uppenbarligen ganska attraktiv”, säger Kimberley A. Phillips.

Bekräftar apurin dominans?

Under tester med MR-skanner utsatte Kimberley A. Phillips och hennes kollegor fyra aphonor för urin, som samlats in från vuxna hannar och unga hannar. Alla de apor som användes i experimentet var födda i fångenskap.

Forskarna fann att några av de delar av honornas hjärnor som är förknippade med lukt och sexuellt beteende aktiverades mer av de vuxnas urin än av de ungas, säger Kimberley A. Phillips.

Kimberley A. Phillips vet inte exakt vilken signal urindoftande hannar sänder till honorna. Det är dock möjligt att urinen – som innehåller det manliga könshormonet testosteron – erbjuder ett alternativt sätt för honor att bedöma en hannes sociala status, påpekar hon.

Sexuellt mottagliga kapucinhonor umgås till exempel med alfahannar – som har mer testosteron i sin urin – omkring 80 procent av tiden, säger hon.

Kimberley A. Phillips tillägger att hon inte har någon uttömmande förklaring på syftet med urintvättning, i synnerhet eftersom honor och unga också uppvisar beteendet. Dessutom har hon ännu inte undersökt hur hannars hjärnor reagerar på honors urin.

Hon påpekar att sexuella signaler ”absolut inte utgör hela förklaringen”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...