Alla knep är tillåtna

“Honorna är domare” påminner Brett Benz mig om, medan han öppnar till det gömställe som döljer kameran. Jag håller tummarna för Don­ald och slinker in i gömstället. Solen har precis gått upp, och det regnar en aning.

12 juli 2010

“Honorna är domare” påminner Brett Benz mig om, medan han öppnar till det gömställe som döljer kameran. Jag håller tummarna för Donald och slinker in i gömstället. Solen har precis gått upp, och det regnar en aning.

Det är precis sådant väder som tofslövsalsfåglarna föredrar under parningstiden. Från gömstället kan jag se Donald uppflugen på sin sånggren. Han ser ganska alldaglig ut: en fågel stor som en blåskata med lite tråkiga olivgröna fjädrar och en enstaka orange rand på huvudet. Han fortsätter en stund med sitt läte, som låter som ett automatgevär. Sedan faller ett gult blad ned på tornets mosstäckta grund. Donald flyger genast ned för att ta bort det. Det skulle honorna utan tvekan tycka om att se, tänker jag.

Alla lövsalsfågelhannar underhåller konstant sina lövsalar. De är mycket noga med vad som är värt att samla, och allting arrangeras sirligt. En australisk hanne av atlasfågeln med lysande blå ögon ställer ut blå papegojfjädrar, vita snäckhus och gula och lila blommor framför sin allé av grenar och gräs. Det är dock inte många lövsalsfåglar som lider så starkt av samlarmani som de större kragfåglarna i norra Australiens glesa skogar.

Hannarna samlar flera tusen vita och grå småstenar, snäckhus och ryggkotor från får, högar av grönt och lila glas, patronhylsor, färgglada plastbitar, sladdar, kapsyler, metallfolie, speglar – med andra ord vad som helst, som är blankt och färgsprakande, inklusive cd-skivor. Det gör det givetvis för att honorna tycker om sakerna, men hannarna använder dem också för att konkurrera inbördes.

”De slåss, stjäl varandras föremål och river varandras lövsalar”, säger Natalie Doerr vid University of California i Santa Barbara, som forskar på vilka föremål hannarna eftersträvar mest och oftast stjäl från varandra. ”De har inga horn att slåss med, så de slåss om sina saker.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...