Hjälmkasuaren: Australiens jättefågel

Läs om den strutsliknande fågeln som har stor betydelse för Australiens nordligaste regnskogar.

12 november 2013
  • Hjälmkasuaren är en enorm fågel, som lever i regnskogen i norra Australien och på Nya Guinea.

  • De fullvuxna fåglarna har en hög ”hjälm" mitt på huvudet. Därav namnet. Man vet inte vilken nytta hjälmen gör.

  • Hjälmkasuaren kan inte flyga, men den kan bli lika stor som en människa. Honorna är störst och kan väga upp till 73 kilo. Endast strutsen är större.

  • Hanen ruvar på äggen och tar hand om ungarna i minst nio månader.

  • Fågelns livrätt är frukter och bär; en vuxen hjälmkasuar äter flera hundra om dagen.

  • Kasuarens matsmältningssystem är så skonsamt mot frukternas och bärens frön att de kommer ut intakta i andra änden och därmed sprids i regnskogen.

  • Cirka 92 procent av fröna från trädet Ryparosa kurrangii gror, när de har passerat genom en kasuar. Endast 4 procent gror om de inte gjort det. Man vet inte varför.

Som prenumerant på National Geographic kan du ladda ned hela artikeln och läsa fler fascinerande fakta om kasuaren.

Läs också

Kanske är du intresserad av...