Fladdermus med supertunga filmad i HD

För första gången har en fladdermus med en tunga som är nästan dubbelt så lång som dess kropp fångats på bild.

12 juni 2012

För första gången någonsin har man lyckats ta bilder i HD av en sällsynt fladdermus, medan den använder sin rekordlånga tunga till att lapa i sig nektar från en blomma, som är formad som ett långt rör.

Fladdermusen, som bär artnamnet Anoura fistulata och upptäcktes första gången i Ecuador 2005, har den längsta tungan i förhållande till kroppslängden bland alla de däggdjur man känner till.

Video: Fladdermus i HD

Den sällsynta fladdermusen är bara omkring fem centimeter lång, men dess tunga är nästan nio centimeter lång.

När den inte samlar nektar från blomman Centropogon nigricans, är fladdermusens tunga indragen och dold i djurets bröstkorg.

Den nya videon i hög upplösning visar fladdermusen, medan den flygande intar föda.

”De här fladdermössen kan stå stilla i luften”, säger biologen Nathan Muchhala, som var med och upptäckte arten i en dimskog i Anderna. ”I det avseendet är de som kolibrier.”

På en närbild glider djurets tunga som en orm ned i blommans långa hals. När tungan når ned till förrådet av söt nektar på bottnen, förvandlas spetsen och blir plötsligt taggig, när några hårliknande utväxter, som kallas papiller, vänds utåt.

”Precis innan fladdermusen drar till sig tungan igen, sticker rakt ut åt sidorna”, säger Nathan Muchhala vid University of Nebraska i USA. ”Det maximerar ytan och gör att den kan fungera som en svabb och suga upp så mycket nektar som möjligt.”

Systemet verkar fungera, och det är kanske inte så överraskande. Tunga och blomma anses ha utvecklats tillsammans genom tusentals år i en sådan grad att C. nigricans bara kan pollineras av A. fistulata.

Medan den pälsklädda fladdermusen intar föda, samlar dess huvud på sig ett täcke av pollen, som därefter lämnas i nästa blomma som fladdermusen besöker.

”Det visar sig att längre rör får en fladdermus att lyfta huvudet oftare under ett besök”, vilket i sin tur får en större mängd pollen att avlagras på djurets huvud, säger Nathan Muchhala, som har en teori om att arterna är fastlåsta i en ”samevolutionär kapplöpning”.

Lyckligtvis tycks fladdermusen inte avskräckas det minsta av blommans myskaktiga lukt.

”Den är inte lika kraftig som hos en skunk, men den är åt det hållet”, säger Nathan Muchhala, vars arbete med A. fistulata delvis finansieras genom National Geographics kommitté för forskning och upptäckter.

Tricket bakom fladdermusfilmen

För att få bilder av supertungan flög National Geographics filmare till Ecuador, där Nathan Muchhala och hans grupp väntade med en fladdermus som de hade fångat.

Inspelningarna skedde i ett särskilt tält, där fladdermusen fritt kunde flyga runt och inta föda. För att göra tungan synlig för kameran skar man ett litet hål i blommans fot.

”De placerade kameran strax utanför hålet och fick de fantastiska närbilderna”, säger Nathan Muchhala.

Till att börja med stördes fladdermusen av människorna och det skarpa ljuset i tältet och ville inte närma sig blommorna för att inta föda, men efter hand vande den sig vid det.

Nathan Muchhala säger att ”faktum är att den vande sig så mycket vid det att man efter ett tag kunde komma in i tältet, varpå den landade på handen för att söka efter nektar”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...