NYTT NUMMER: Hajen som äter skeppsbrutna?

Årfenhajen kallas populärt för vrakhajen, eftersom den har rykte om sig att äta skeppsbrutna. Är det sant, eller är det en myt? Det och mycket mer får du svar på i National Geographic nummer 8/2016, som finns att köpa nu.

19 augusti 2016 av Gitte Hou Olsen

Det kan du läsa om i nummer 8/2016 • Besättningen på USS Indianapolis mötte ett grymt öde, när fartyget under andra världskriget sänktes av en torped från en japansk ubåt. Många blev uppätna av årfenhajar. Det är emellertid inte hela historien. Lär dig mer om den haj som den franske äventyraren och vetenskapsmannen Jacques Cousteau ansåg stod för flest hajangrepp på människor, och läs hela historien om sjömännens skrämmande kamp för livet mitt ute i Stilla havet. • Efter en lång och hård kamp kan man i Kina föda upp pandor i fångenskap. Nästa fas i ansträngningarna för att bevara pandan kommer kanske att avgöra om den förblir en inburad kvarleva från det förflutna, eller om den kommer att återvända till ett fritt liv i naturen. National Geographic rapporterar från ett pandacenter i Kina – där journalisten faller pladask för de gulliga björnarna. Titta på de fantastiska bilderna, och se om du kan motstå den asiatiska björnens charm. • Den 4700 kilometer långa Kongofloden flyter genom världens näst största tropiska regnskog och knyter ihop Kongo (Kinshasa) med åtta andra länder, bland annat Kongo (Brazzaville). Floden är en flytande landsväg genom Afrikas oframkomliga hjärta och en hårt trafikerad handelsled. På floden råder emellertid laglöshet. Där gör man vad som krävs för att överleva • En gång i tiden var den mexikanska staden Ciudad Juarez, som ligger på gränsen till USA, världens farligaste stad. En enorm insats håller på att få bukt med knarkkartellerna, det korrupta polisväsendet och rättssystemet. Kriminaliteten har minskat kraftigt, och tillvaron för invånarna har nästan normaliserats.

Så får du tag i tidskriften Köp tidskriften i butiker landet över för 69:90 kr. Beställ en prenumeration. Just nu får du tre nummer och en radiostyrd ”rock crawler”-bil för endast 149:40 kr. Du sparar 609:20 kr.

Läs också

Kanske är du intresserad av...