Världens bästa far bland djuren

I djurriket överlåter i regel hannarna det åt honorna att föda upp ungarna. En del djurfäder överträffar dock även de mest uppoffrande mänskliga fäder.

7 november 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Fars dag, som i år infaller söndagen den 13 november, är den dag då vi firar goda och samvetsgranna pappor. Även de mest uppoffrande fäder bland oss människor slås dock med hästlängder av sjöhästpapporna. Sjöhästen är en fiskart, vars hannar faktiskt blir ”dräktiga”.

Sjöhästhonan deponerar sina ägg i hannens för ändåmålet inrättade ruvningspåse, varpå hannen bär omkring på upp till 2000 ungar under sin 10–25 dagar långa dräktighet.

”De är fascinerande – hannarna har mer eller mindre blivit honor, [nästan] som vid ett könsbyte”, säger Mark Pagel, som är utvecklingsbiolog vid University of Reading i England. ”De är uppoffrande fäder.”

I djurriket överlåter i regel hannarna det åt honorna att föda upp ungarna, eftersom hannar har fler chanser att fortplanta sig och därför kan producera mycket mer avkomma, säger Mark Pagel.

Mark Pagel kallar det en ”obarmhärtig relation, ofta är till hannarnas fördel”. Så snart honan blir dräktig, sticker hannen sin kos.

Den amerikanske komikern Chris Rock har sagt att ”en man är bara så trogen som hans chanser att hitta någon annan tillåter”, säger Mark Pagel. ”Precis det samma gäller hos djuren.”

Det finns dock undantag, och han säger att ”det fina är att det omfattar allt från hannar, som bara levererar sperma och aldrig hör av sig igen, till sjöhästar, där honorna bara levererar ägg och aldrig visar sig igen.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...