Varför spinner katter?

Katter spinner inte bara för att de mår bra utan även för att läka sig själva.

Colourbox

Alla som har en katt kan skriva under på den utbredda uppfattningen att det är ett uttryck för välbehag ­eller kommunikation, när katten spinner. Forskning tyder dock på att kattens spinnande även kan vara en biomekanisk läkningsmekanism. ­

Katter spinner nämligen inte bara när de är glada och ­nöjda utan även när de till exempel skadat sig, när de föder eller är väldigt rädda. Exakt hur katter frambringar ljudet har forskarna ännu inte helt klurat ut. Spinnandet åstadkommer en vibration mellan 25 och 150 Hz och ­undersökningar visar att ­frekvenser i detta område ­befrämjar bentäthet och läkning av muskler – både hos djur och människor.

Det har även påvisats att i synnerhet de lågvibrerande frek­venserna har en terapeutisk effekt. De är smärtstillande, gynnar sårläkning, reducerar svullnad och underlättar andningen. Eftersom katten har anpassat sig till att spara på energin genom långa perioder med vila och sömn, kan spinnandet vara ett sätt för den att stimulera sitt skelett och sina muskler utan att förbruka så mycket energi.

Jämfört med exempelvis hundskelett, läker kattskelett betydligt fortare och med färre komplikationer. Kanske är det därför myten om kattens nio liv har uppstått – den har helt enkelt en inbyggd förmåga att bota sig själv.

Alla små katter kan spinna, och bland de stora kattdjuren kan geparden göra det. ­Lejon, tigrar och leoparder kan dock inte spinna. De kan i gengäld ryta, vilket de små katterna inte kan.

Varför har katter nio liv? Klicka här för att se video och få svaret

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

  • Underhållande videosekvenser
  • De senaste artiklarna
  • Veckans galleri

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.

NYTT NUMMER ”Vi är på Mars om tio år”

Elon Musk grundade år 2002 sitt rymdbolag SpaceX. Nu förkunnar han att han är redo att skicka en bemannad expedition till Mars om tio år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications