Fyrtioettåriga Mary Wanza bor i Nairobis slum och tar handom tio barn. Hon är ensamstående mor, tjänar 20 kronor om dagen och fick det första av sju barn som 15-åring. I Kenya har nativiteten sjunkit från 8 barn per kvinna 1960 till 4,6 i dag. Det globala genomsnittet är 2,5. Foto: Dominic Nahr

Galleri: En hungrig värld

Varje dag somnar 925 miljoner människor hungriga. Det motsvarar att var sjunde människa inte får mat nog för att leva ett sunt och aktivt liv. Svält och undernäring är världens största hälsorisk – större än AIDS, malaria och tuberkulos tillsammans.

14 oktober 2011

Varje dag somnar 925 miljoner människor hungriga. Det motsvarar att var sjunde människa inte får mat nog för att leva ett sunt och aktivt liv. Svält och undernäring är världens största hälsorisk – större än AIDS, malaria och tuberkulos tillsammans. Att garantera en stabil livsmedelsförsörjning är en enorm utmaning; en utmaning som förvärras av befolkningstillväxten. Livsmedelsproduktionen måste följa befolkningstillväxten.

Driftiga öbor i Gaibandha-distriktet konstruerar flytande trädgårdar av hyacinter, i vilka de planterar squash, okra och andra ätliga grödor. Därmed kan de odla mat i området, som ofta drabbas av öersvämningar, utan tillgång till åkerjord. Foto: Jonas Bendiksen
Fläskkött blir till korvar på en fabrik i Nanjing. För bara ett par decennier sedan var det en sällsynt delikatess för de flesta kineser, men nu står det ofta på menyn. Kina föder upp cirka hälften av världen svin och måste importera spannmål till foder. Foto: John Stanmeyer
Få framsteg inom jordbruket har varit så markanta som den gröna revolutionen. Konstbevattning, högproducerande sorter, bekämpningsmedel och konstgödning mer än fördubblade skördarna i Asien på 1960- och 1970-talen. Dessa genombrott har dock inte skett utan kostnader för miljön. Foto: John Stanmeyer
En skolflicka tar emot ett mål mat på Baraka Za Ibrahim Children’s Centre i slumområdet Kibera. FN:s livsmedelsprogram (WFP) ombesörjer skolmat till nästan 1,2 miljoner barn i Kenya. Därmed får barnen, som bor i torkdrabbade områden eller slum, minst en näringsrik måltid om dagen. Foto: Rein Skullerud

Läs också

Kanske är du intresserad av...