De 10 största fiaskona i historien

Vägen till framgång kantas av misslyckanden. Här är tio av världshistoriens största fiaskon.

16 januari 2014 av Hannah Bloch

Risken för fiasko hänger över varje utforskare. Utan fiaskon vore framsteg dock omöjliga. Här kan du se de tio största fiaskona i världshistorien och läsa mer om hur vi lär av våra fiaskon.

1492: Christofer Columbus

Han kom aldrig till Indien, men han upptäckte Amerika, så ingen klandrade honom för det.

1804–06: Meriwether Lewis och William Clark

De letade efter en vattenväg från Missourifloden i USA till Stilla havet. Någon sådan finns inte, men de kom hem med omfattande kunskaper om geografin, befolkningen, floran och faunan i Louisianaterritoriet.

1897: Salomon August Andrée

Den svenske ingenjören fick en idé: Varför inte använda en vätgasballong för att bli först med att nå Nordpolen? I åratal hade upptäcktsresande försökt nå fram till Nordpolen via isen, och försöken hade krävt många liv. Så blev det även i detta fall. Trettiotre år senare fann säljägare av en slump männens frusna kvarlevor.

1914: Shackletonexpeditionen

Den irländske polarforskaren Ernest Shackleton gav sig åren 1914-16 ut på en expedition med målet att korsa Antarktis. Expeditionen misslyckades, eftersom hans fartyg, Endurance, fastnade i isen. Ernest Shackletons fokus flyttades snabbt från utforskning till hur han skulle rädda sig och sin 27 man stora besättning. Han lyckades få hem alla välbehållna.

1925: Percy Fawcett

Den engelske ingenjören och upptäcktsresanden gav sig ut i Brasiliens regnskog för att hitta den försvunna staden Z och gick upp i rök. För ett par år sedan upptäckte arkeologer en försvunnen civilisation – Kuhikugu – nära Percy Fawcetts expeditionsrutt. Det har under årens lopp funnits många – mer eller mindre seriösa – hypoteser om vad som egentligen hände med expeditionen.

1940: Tacoma Narrows-bron

Den fyra månader gamla hängbron i delstaten Washington i USA började svänga kraftigt på grund av vinden och kollapsade. Konstruktionen tog inte tillräcklig hänsyn till vindens kraft. Senare versioner hade en kraftigare konstruktion, som gav större stabilitet.

1970: Apollo 13

Flygningen till månen 1970 var ett fiasko och ställdes in, när en syrebehållare i servicemodulen exploderade. Det blev dock samtidigt en framgång, för NASA lyckades få ned astronauterna vid liv.

1991: Biosphere 2

Det var ingen succé att stänga in åtta personer i det slutna ekosystemet i Arizona för över en miljard kronor. I försöket skulle de livnära sig av växter och djur producerade i det jättelika växthuset. Brist på mat och syre samt aggressiva myror satte dock stopp för projektet. Columbia University och University of Arizona har sedan dess använt anläggningen för miljöforskning.

1993: Apple Newton

Den lilla handdatorn är känd som Apples största fiasko och skrotades efter sex år, men banade väg för iPad.

1998: Mars Climate Orbiter

NASA skickade upp sonden för att undersöka klimatet på Mars. Efter 287 dagars resa brann den dock troligen upp i Mars atmosfär. Problemet berodde på att NASA använde det internationella IS-systemet för mått, medan ingenjörerna på Lockheed Martin använde engelska måttenheter.

Läs om hur forskare, utvecklare och näringslivet utnyttjar fiaskon. Ladda ned hela artikeln gratis:

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att logga in. Om du inte redan är registrerad som medlem av natgeo.se uppmanas du att skapa en profil. Det tar en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...