Oljeön – en spännande ö fylld av historia

Är du intresserad av historia, olja och gamla fabriker? Då ska du göra ett besök på Oljeön – här finner du världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

12 maj 2017

Vill du uppleva en annorlunda resa i sommar ska du åka till Barrön, även kallad för Oljeön, utanför Ängelsberg. Här finner du en märklig, spännande och helt intakt fabrik som bjuder på en lång historia.

En entreprenör med en galen och osannolik idé

Engelsbergs fabrik byggdes år 1875 och den galna idéen att satsa på oljeraffinering i Bergslagen kom från en entreprenör vid namn August Ålund. Efter några experiment, inklusive ett antal explosioner, lyckades han äntligen bygga sin fabrik. Agust Ålund valde att bygga fabriken på en ö omgiven av vatten, detta på grund av den höga brand- och explosionsrisken.


Oljan importerades från USA
Råoljan importerades från Pennsylvania i USA och transporterades därefter från Stockholm på Strömholms kanal. I början fick entreprenören tillstånd till att producera 1000 fat om året, och gjorde en hel del vinster då många gärna köpte den svenska produkten, som var billigare än de importerade.


Fabriken stängdes efter brand på en båt – nu är det ett museum
1902 upphörde oljeraffineringen. Orsaken till det här var att en last med råolja som skulle ha transporterats till Oljeön brann upp i Gäddvikenshamn i Stockholm. Fabriken fortsatte dock att förse svenska hushåll med vapenfett, fotogen och maskinsmörja fram till 1927. Numera är fabriken ett museum som du kan besöka under sommaren.

Idag finns det åtta bevarade byggnader på ön.
Idag finns det åtta bevarade byggnader på ön.


Information om Oljeön

Förutom fabriken, som idag är ett museum, kan du även se oljekällare, utedass, vedbodar och ett bostadshus – på 1890-talet bodde det nämligen åtta familjer på ön.

Läs mer här: Vill du läsa mer fabriken eller har du några frågor? På fagersta.se/turism finner du all information.
Öppettider: Klicka här för att se alla öppettider i sommar.
Visningar: Fabriken erbjuder dagliga visningar från midsommar till mitten av augusti. I maj och september visas fabriken på helgerna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...