Läs också

Fotokonkurrence

Kamera för folket

Kodak var först med att lansera en billig kamera, som vanliga människor hade råd med. Kameran blev snabbt en succé.

17 januari 2014

Eastman Kodak Company i USA lanserade år 1900 den första av en lång rad användarvänliga och billiga kameror under namnet Brownie. Det året såldes 150000 kameror och år 1907 översteg försäljningen en miljon.

Kamera för 1 dollar

Till en början såldes kameran för bara en dollar, och eftersom vem som helst kunde fotografera med den kunde nästan alla som ägde en också kalla sig fotograf. Kameran utformades och tillverkades av George Eastman, som även var grundare till företaget bakom den stora försäljningsframgången.

Minnenas kamera

Tills produktionen upphörde 1970 var den minnenas kamera. Den användes för att föreviga bröllop, kramdjur, bebisar, födelsedagskalas och otaliga andra händelser. Före Browniekameran var fotografering elitens privilegium; det var för dyrt för vanliga människor.

Kamera för särskilda händelser

"Kodak sålde inte bara en kamera. De sålde det goda livet", säger Todd Gustavson på museet George Eastman House. När man tog fram kameran markerade man att det rörde sig om en viktig händelse. Genom dessa enkla kameror lärde vi oss hur man skapar minnen och vilka händelser vi betraktar som minnesvärda.

Läs också

Kanske är du intresserad av...