Polynesien

 • Thor Heyerdahls Kon-Tiki-expedition

  16.09.2013.

  Norrmannen Thor Heyerdahl ledde år 1947 Kon-Tiki-expeditionen för att bekräfta sina teorier om att folkvandringen till Polynesien i Stillahavsområdet skedde över havet från Sydamerika.

 • Med ryggen mot Stilla havet står 15 restaurerade moai vakt på Ahu Tongariki, den största av Påsköns ceremoniella stenplattformar.

  Gåtan med statyerna som gick

  30.07.2012.

  Arkeologerna försöker komma fram till hur moai, Påsköns berömda stenkolosser, flyttades kilometervis genom oländig terräng och om folksägnerna är sanna.

 • Teckning av Påsköns ursprungliga invånare, som får en moai att ”gå” med hjälp av rep. För att flytta en moai har två arbetslag möjligen gungat den från sida till sida, medan en grupp bakom höll den upprätt.

  Påsköns statyer gick kanske i alla fall

  26.06.2012.

  Hur bar invånarna på Påskön sig åt för att flytta de berömda stenkolosserna? Svaret ligger kanske i moais tjocka mage och tunga sockel.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

 • Underhållande videosekvenser
 • De senaste artiklarna
 • Veckans galleri

NYTT NUMMER Oskyldigt dömd?

Kriminaltekniska bevis som fingeravtryck och hårstrån är inte så tillförlitliga som vi har trott. Hur många kan ha dömts på felaktiga grunder?

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications