Spara på vattnet – ät fisk och grönsaker

Om du är bekymrad för vattennivån borde du fundera på att bli vegetarian. Kött kräver nämligen mycket mer vatten att producera än grödor.

8 november 2012

På många håll i världen kämpar bönder för att få vattnet att räcka till sina grödor.

För produktion av livsmedel som oxkött, som efterfrågas alltmer i takt med att välståndet ökar, krävs mer vatten än för fisk och grönsaker.

Vattenbesparingstekniker som droppbevattning och minskad jordbearbetning underlättar, men vi måste vänja oss vid att se vattnet som en bristvara.

Vattenförbrukning i liter per producerad kalori

Rotfrukt - 0,5 spannmål - 0,5 baljfrukt - 1,3 grönsak - 1,4 mjölk - 1,9 frukt - 2,2 fläskkött - 2,3 ägg - 2,4 kyckling - 3,2 får-/getkött - 4,5 nötkött - 10,8

FÖRBRUKNING

Animaliska produkter (i rött nedan) kräver mycket vatten till foder, dricksvatten och underhåll.

Läs också

Kanske är du intresserad av...