Tretorn gör unik regnjacka av fisknät – för havets bästa

Världshaven fungerar allt mer som samhällsutvecklingens bakgård, där kortsiktighet och naivitet har styrt efter devisen det som inte syns finns inte. Idag är plast och nylon en allt vanligare syn i havet och det skadar allt levande. Varumärket Tretorn har sjösatt ett spöknätsprojekt som satsar på att återbruka nylon från fiskenät och skapa regnjackor från havet.

9 mars 2017

Fiskeindustrins nät är i regel tillverkade för att klara av extrema påfrestningar under vattnet. Det innebär att mängden högkvalitativ nylon är stor i dessa nät. Trots det så har ett fiskenät i regel endast en livslängd på cirka två-tre år inom fiskeindustrin. Efter det byter man allt som oftast ut näten, oavsett om de gått sönder eller inte.


”Nylon och plast bryts ned väldigt långsamt i naturen. Uppskattningsvis mellan 600-1000 år. Samtidigt byter fiskeflottan sina nät vartannat år, det skapar en ohållbar situation om nät dumpas till havs”, säger Fredrik Ekström, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Tretorn.

Tretorn satsar på att göra regnjackor av återbrukat fiskenät.
Tretorn satsar på att göra regnjackor av återbrukat fiskenät.

Gammalt fiskenät dumpas i havet

Ofta händer det att såväl professionella- som fritidsfiskare dumpar sina gamla nät till havs, bland annat på grund av devisen ”syns det inte så finns det inte” och för att slippa de kostnader som är förknippade med hantering av näten vid hamn. Dessa nät fångas sedan upp av vind och strömmar och eftersom nylonen bryts ned långsamt i naturen så driver näten omkring i åratal medan de fortsätter locka till sig fisk, sköldpaddor och sjöfågel, som så kallade Spöknät.


Cirka 650 000 ton spöknät tros flyta omkring i våra hav idag

Med lite tur så sjunker spöknäten så småningom till havsbotten där de gör så lite skada som möjligt. Men då stor del av fisket sker i närheten av fiskrika områden runt rev, så tenderar dessvärre även spöknäten att så småningom hamna på ett rev. Här riskerar spöknätet att orsaka ännu större skada då det hotar att slå ut hela revets ekosystem medan det långsamt svajar fram och tillbaka med strömmarna.


Fakta: Plast och nylonnät i havet:

  • Ungefär vartannat år byter fiskeindustrin ut sina nät. Ibland dumpas näten till havs för att undkomma kostnader och ”försvinna” under ytan.
  • Plaster (inklusive Nylon), bryts egentligen inte ned helt i naturen, utan fördelas egentligen endast till mindre och mindre bitar.
  • Men uppskattningsvis kan det ta upp till 1000 år för plasten att brytas ned helt, enligt Miljöorganisationen Sierra Club.
  • Cirka 650 000 ton spöknät anses driva omkring i våra hav, enligt EcoAlf.
  • Cirka 100 000 havsdäggdjur och 1 miljon sjöfåglar dör varje år på grund av plastskräp i havet, enligt organisationen Sea Turtle.org.


Det här kan du göra för att hjälpa havet

  • Minska din konsumtion av nyproducerad plast. Behöver du plast i ditt liv så se till att köp återvunnen plast.
  • Lämna alltid plastprodukter till återvinning. Släng aldrig plast i naturen. Det mesta av plasten hamnar till slut i havet.
  • Undvik vardagsprodukter med ”dolda” plaster. Till exempel badrumsprodukter med mikroplaster, Take Away-kopp till kaffet eller sugrör till drycken.
  • Köp miljömedvetna produkter och köp dina kläder från företag som satsar på återbrukat material.


Tretorn gör unikt samarbete för havets bästa

Tillsammans med Naturkompaniet och Partioaitta driver Tretorn ett projekt som kallas för Responsible Rainwear & Responsible Retailers. Projektet löper över tre säsonger och bygger på företagens ömsesidiga passion för naturen och vilja att kontinuerligt utveckla en mer ansvarsfull produktion och återförsäljarrelation. Från och med den sista mars finns jackorna att hitta på Naturkompaniet och Partioaitta.

Hur kommer det sig att ni vill göra regnkläder av fiskenät?

”I klassiska regnkläder från Tretorn använder vi ofta nylon, vilket innebär att vår naturliga råvara dessvärre inte växer naturligt i naturen. Vi började då för ett tag sedan undersöka hur vi på ett mer hållbart sätt kunde skörda vår råvara utan att för den delen producera mer nytt nylon. Blickarna föll på fiskenäringen som använder högkvalitativt nylon i sina nät och dessvärre dumpar dem långt innan nylonet i sig är förbrukat”, säger Fredrik Ekström, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Tretorn.


Se film om projektet här.”Vi har de senaste två åren implementerat ett helt nytt strategiskt synsätt på råmaterial och produktion. Det innebär att vi sett över hur vi väljer, anskaffar och förbrukar material vid vår produktion. Vi har skapat en plattform som vi kallar för Eco Essentials som vi utgår ifrån och som vi ständigt utvecklar och lär oss av. År 2020 ska fler än 50 % av våra utomhuskläder vara klassade Eco Essentials”, säger Fredrik Ekström.


För att följa projektet:

TRETORN

Naturkompaniet

Partioaitta

Läs också

Kanske är du intresserad av...