Foto: Johan Mårtensson
Foto: Johan Mårtensson

Ramundberget – fantastisk natur och häftiga upplevelser

Ramundberget, en utpost vid vägens ände och på gränsen till den orörda fjällvärlden. Hela verksamheten vilar på tre fundament: naturen, värdskapet och historien. Se de fantastiska bilderna här.

9 januari 2017

Ramundberget är ett äkta småskaligt alternativ till de som söker något bortom det massproducerade och lättkonsumerade. Alltsedan 1936 då de första gästerna knackade på dörren har fler och fler fattat tycke för Ramundberget. Trots det är själva litenheten ett nyckelord som orten värnar om och behandlar med respekt även när det planeras för det framtida Ramundberget.


Ramundberget fakta:

Bo: Du kan välja att bo på hotell, i egen lägenhet eller en mysig stuga.

Äta: Med stor fokus på råvarorna serveras det härlagad mat i fem olika restauranger av vilken en av restaurangerna, Restaurang Tusen, ligger på toppen av berget med fantastisk utsikt.

Skidbacke: Har 9 liftar och 42 nerfarter.

Längdåkning: Anläggningen är del av ett 30mil preparerat längdsystem samt ett 30mil turspår system.

Skoter: 35mil med skoterleder och nära till stora friåkningsområde.
Ö
vrigt: Pool, gym, relax, pistmaskinsturer, äventyrscenter, Mickelina’s värld, LillRamis, sportaffär, skiduthyrning och skidskola.

Kontaktuppgifter: Tel: 0684 668800, ramundberget.se.

Bara äkta vara. Detta syftar på den rikliga mängden med natursnö som Ramundberget får varje vinter. Men det är inte bara snön som är äkta. Gästbemötandet och till exempel maten är ’äkta’. Precis som när allt började 1936 grundas hela verksamheten på att vara ödmjuk mot naturen och erbjuder sina gäster en äkta upplevelse.


Denna bild är tagen från toppen av Fjällgårdsbanan (huvudliften) och blickar ut mot Skarsfjället i mitten och Helagsfjäll till höger. På Helags hittar du Sveriges sydligaste glaciär. Foto: Rickard Bergstedt

Mittåkläppen. Ramundbergets närmaste granne. Ett fantastiskt fint fjäll som ligger mitt i Mittådalens rennärings område. Vid foten av detta massiv ligger Djupdalsvallen som är en gammal fäbodvall som drivs som klassiskt våffelstuga på somrarna och som snöas totalt under på vintern. Bild tagen från Ramundberget. Foto: Rickard Bergstedt

December och januarimånad är speciella. Solen kommer aldrig upp så högt och temperaturen dimper ofta ner under minus 20 grader. Trots det söker många skidentusiaster sig till denna utpost i svenska fjällen för att uppleva detta.

Norrsken från Ramundberget. Inte alltid lika tydligt. Ibland behövs det långa slutartider på kameran för att framhäva det – men visa kväller går det inte att missa. Foto: Johan Mårtensson

Ramundbergets Fjällgård. Den lilla gården tog emot sina första gäster 1936. Året därpå hade Agaton Norberg köpt tio nya sängar på krita för att kunna ta emot ännu fler gäster. Därmed startades en turistverksamhet som under alla år har vilat på samma fundament: Naturen, Värdskapet och Historien. I Fjällgården hittar man förutom det härliga öppna spisar, restauranger, pool och relax och härliga sällskapsrum där man kan koppla av och njuta av att befinna sig i denna sagolika miljö. Foto: Björn Arnemo

I den östra delen av skidområdet hittar man Osthang. Här är backen som brantast och bjuder på allt som en friåkare letar efter. Pudersnö, rännor, dropp, och gles fjällbjörkskog. Lilla Japan är smeknamnet som man hör lokala entusiaster använda ibland. Foto: Björn Arnemo

Efter långa, kalla, hårda dagar ute väntas värmen inne. Maten är en central del i Ramundbergets verksamhet. Det är över 400km till närmaste matgrossist och därför är den lokalproducerade maten viktig. Köttdjur från gårdar i dalgången, rökta delikatesser från rökeriet i Bruksvallarna och ostar från fjällosten levereras dagligen hit. Foto: Björn Arnemo

Denna bild togs speciellt för National Geographic. Det är en tidig morgon i mitten av december. Månen står precis mittemellan Haftörnstöten till vänster och Skarsfjället (1594möh) till höger. I förgrunden ser man toppstationen av Fjällgårdsbanan samt Ramundbergets arkitekturprisbelönta Restaurang Tusen.

På bilden ser du den lokala fotografen Rickard Bergstedt. Att jobba med utrustningen när temperarutern går under minus 20 grader är en utmaning. Litiumbatterier gillar inte kyla och det är mycket fokus på hålla igång utrustningen. Att komma ut i terrängen och fånga rätt tillfälle är en konst då till exempel snöskotrar inte är tillåten var som helst.

Läs också

Kanske är du intresserad av...