Mirakelträdet moringa:

Trädet Moringa oleifera pekas ofta ut som ett nytt medel i kampen mot svält. Trädet tål torka och är så späckat med vitaminer att det brukar kallas för ”mirakelträdet”.

Moringa växer naturligt på den indiska subkontinenten. Bladen – här formade av torkat bladpulver – har högt näringsvärde.
Lowell Fuglie
Moringa växer naturligt på den indiska subkontinenten. Bladen – här formade av torkat bladpulver – har högt näringsvärde.

I flera hundra år har trädet Moringa oleifera använts som naturläkemedel mot bland annat hud-, andedräkts- och matsmältningsbesvär. Nu pekas trädet ut som ett nytt medel i kampen mot svält och undernäring. Moringaträdet klarar nämligen torka, bladen är fulla med vitaminer och mineraler och det kan växa över 3,5 meter under en säsong.

Det mesta av trädet – från de starka fröna till de bittra bladen – kan ätas, berättar Jed Fahey vid Johns Hopkins University i USA. Djurförsök bekräftar växtens egenskaper, men vi behöver genomföra ytterligare studier med människor, säger Jeff Fahey.

Under tiden ökar ”mirakelträdets” popularitet i Afrika, Asien och Latinamerika, där det ingår i lokala maträtter och dess goda egenskaper är ett vanligt samtalsämne.

Gram för gram innehåller torkad moringa:
25 × mer järn än spenat
17 × mer kalcium än mjölk
15 × mer kalium än banan
10 × mer A-vitamin än morot
 9 × mer protein än yoghurt.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

  • Underhållande videosekvenser
  • De senaste artiklarna
  • Veckans galleri

Nytt nummer: Naturens mästerverk

Ögon kan bestå av allt från primitiva ljuskänsliga fläckar till superskarpa kameraögon. Varför har de utvecklats så olika?

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications