Utanför ett chica-kafé i Lamay i Peru, inkarikets heliga dal, dricker Lucio Chávez Díaz ett glas chicha frutillada, en majsöl smaksatt med jordgubbar. Ren öl, rent vin och ren sprit, som vi är vana vid i dag, är ett undantag i historien. Alkoholhaltiga drycker har blandats med allt möjligt, från tallbarr till kåda och honung. Antikens greker rev till och med ned getost i sin öl. 

NYTT NUMMER: Alkohol: kulturens drivkraft

Tittar man närmare på de stora förändringarna i mänsklighetens historia hittar man ofta en tänkbar koppling till alkohol.

1 mars 2017 av Gitte Hou Olsen

Detta kan du läsa i nummer 2/2017

Alkohol som motor for menneskets udvikling
Alkohol påverkar inte enbart sinnena hos den som dricker. Alkoholen har troligen varit en viktig drivkraft för mänskligheten och satt fart på utvecklingen av konst, språk och religion. 

Så räddar vi haven
Fredning av strategiskt viktiga havsområden har gett överraskande bra resultat – även för korallreven. 

Snorkling med Obama
Barack Obama har fredat mer hav än någon annan amerikansk president. Följ med den förre presidenten på snorkling i Stilla havet. 

Livet som änka
I en del kulturer betraktas hustrun som socialt död, när maken avlider. Hon förlorar allt – även sina barn. Alla finner sig emellertid inte i det. 

Vilda katter
Se ett fantastiskt bildreportage om världens mer okända – men extremt gulliga – kattdjursarter. 

Så får du tag i tidningen
Köp den i butiker runt om i landet för 71:90 kronor.

Beställ en prenumeration. Just nu får du tre nummer och en radiostyrd ”rock crawler”-bil för endast 149:40. Du sparar 571:35 kronor.

Beställ här


Läs också

Kanske är du intresserad av...