NYTT NUMMER: Blinda blir seende

Medicinska framsteg erbjuder somliga en chans att slippa blindhet, men många mister synen trots att det med enkla ingrepp går att åtgärda det.

14 december 2017

Detta kan du läsa i nummer 12/2017:


En kur i sikte

Redan första dagen i Christian Guardinos liv visste hans mamma Elizabeth att det var något fel med hans ögon. De flackade, ryckte till och rullade upp under ögonlocken. Ena ögat skelade.

När hon matade Christian stirrade han på den ljusaste punkten han kunde hitta – en lampa om de var inomhus, solen om de var utomhus – i stället för att titta på henne.

Det gjorde henne orolig.

Cirka en av 200 personer i världen, 39 miljoner människor, är blinda. Ytterligare 246 miljoner har nedsatt syn.


Kolibriernas hemligheter avslöjas

De rör sig så snabbt att ett mänskligt öga bara uppfattar en färgfläck och ett par suddiga vingar. När kolibrier fångas av en höghastighetskamera avslöjas emellertid deras hemligheter.

SÅ FÅR DU TAG I TIDNINGEN

Köp den i butiker runt om i landet för 71:90 kr.

Dessutom har vi alltid bra erbjudanden om kortare eller längre prenumerationer, så att du i lugn och ro kan testa om tidskriften är något för dig.

Just nu får du till exempel tre nummer och en drönare med loopfunktion och tre hastigheter för 89:50 kr. Du sparar 625:20 kr.

BESTÄLL HÄR

Akhenaton: Egyptens förste revolutionär

Tutankhamuns far ställde Egyptens religion, konst och politik på ända. Som en motreaktion begravdes kungens arv efter hans död.

I dag symboliserar han emellertid en viktig förändring i det gamla riket.


Sjuk och desperat

I Venezuela måste statliga sjukhus skicka hem patienter för att det saknas resurser, och många basläkemedel är omöjliga att få tag på.

I brist på alternativ vänder de sjuka sig till helbrädgagörare.


Amazonas i dag

I dagens djungel vacklar många invånare mellan stammens traditioner och det moderna livets lockelser.

Läs också

Kanske är du intresserad av...