NYTT NUMMER Genteknik ger oss ny makt att ändra i livets koder

Gentekniken har gjort enorma framsteg, och vi kan nu redigera gener i en omfattning vi aldrig trodde var möjlig. ”Potentialen för allt bra vi kan göra är överväldigande”, säger Hank Greely vid Stanford University.

9 september 2016 av Gitte Hou Olsen

Det kan du läsa om i nummer 9/2016: Med den helt nya CRISPR-tekniken, som kan sätta på och stänga av gener, har genforskarna fått ett redskap med en enorm potential för sjukdomsbekämpning. Frågan är hur långt det är försvarligt att gå, när man är inne och rotar i livets grundstenar? Malaria, zikavirus, denguefeber. Myggan är mindre än ett barns tumnagel, men den är det farligaste djuret – förutan människan – på jorden. Det är inte länge sedan människor som gick omkring i pälsplagg blev utstirrade, som om de var en reinkarnation av Cruella de Vil från filmen ”101 dalmatiner”. Nu är pälsen tillbaka på catwalken och i våra garderober. Hur gick det till? Floridas lamantiner, en art av manat, blir stressad av turister som vill komma nära de milda djuren. Miljövårdare vill ha fler restriktioner, men får motstånd från turistindustrin. Grand Canyon är ett av USA:s mest oförstörda landskap, men många ser stora möjligheter att tjäna pengar på turistanläggningar och gruvdrift. Två äventyrare gör sitt livs vandring i kanjonen för att med egna ögon se vad det skulle innebära för platsens vilda prakt.

Så får du tag i tidskriften Köp tidskriften i butiker landet över för 69:90 kr. Beställ en prenumeration. Just nu får du tre nummer och en radiostyrd ”rock crawler”-bil för endast 149:40 kr. Du sparar 609:20 kr.

Läs också

Kanske är du intresserad av...