Nytt nummer: Jungfru Maria – åstadkommer fortfarande mirakel

Kulten kring Jungfru Maria är enorm. Pilgrimer berättar ofta om uppenbarelser, spontana tillfrisknanden och andra mirakel. Möt flera av de människor som själva upplevt jungfruns läkande kraft, i National Geographic nummer 12/2015.

15 december 2015 av Gitte Hou Olsen

Mirakulöst botad från cancer

Arthur Boyle kommer från Boston i USA, är 59 år och far till 13 barn. Första gången han kom till den lilla katolska kyrkan i Medjugorje i Bosnien och Hercegovina var år 2000. Han hade obotlig cancer och endast några månader kvar att leva.

Han kände genast en lindring, när han första kvällen biktade sig i kyrkan. Hemma i Boston en vecka senare visade en CT-skanning att hans tumörer hade krympt till nästan ingenting.

Jungfru Maria: Världens mest dyrkade kvinna

Jungfru Maria är den kvinna i världen som är föremål för mest tillbedjan. Både muslimer och kristna betraktar henne som den heligaste av alla kvinnor, och hennes förmåga att utföra mirakel har skapat en enorm religiös turism och gjort hennes helgedomar till rena mirakelfabrikerna.

Inte alla mirakel är mirakel

Frågan om mirakel är en allvarlig sak. Den katolska kyrkan har strängt reglerade procedurer för att undersöka mirakel och ta ställning till om de kan bedömas som trovärdiga och få kyrkans välsignelse.

För att få mirakelstämpeln måste en uppenbarelse med stor säkerhet anses vara mirakulös och i överensstämmelse med kyrkans doktriner. Den måste även ha en positiv inverkan.

Inte alla upplevda mirakel passerar kyrkans nålsöga. Till exempel har endast 69 av 7000 mirakulösa tillfrisknanden som påstås ha ägt rum i Lourdes i Frankrike erkänts officiellt.

Mirakel håller liv i kulten

För Arthur Boyle spelar det ingen roll. Han tvivlar inte. Det var Jungfru Maria som bad för honom och botade honom från cancer. Det är historier som hans som medverkar till att Maria behåller sin kultstatus och förblir en av världens mäktigaste och mest dyrkade kvinnor.

Läs hela artikeln om Jungfru Marias övernaturliga förmågor och om den kult som omger hennes person, i National Geographic nummer 12/2015. TIDNINGEN ÄR UTE NU.

Vad kan jag mer läsa om i National Geographic nummer 12/2015?

  • SMAKSINNET: Om du tror att det sitter på tungan får du tänka om.

  • KAMELEONTER: De byter färg, men anledningen kommer att överraska dig.

  • NEW YORK: Så höga är skyskraporna! Få alla fakta om New Yorks silhuett, och följ med på en arkitektonisk vandring genom staden.

Läs också

Kanske är du intresserad av...