År 2011 kom NASA med en icke-bindande uppmaning om att inga farkoster skulle landa inom en tvåkilometerszon från Apolloprojektets sex landningsplatser. Organisationen äger fortfarande fordonen och övriga föremål, men rymdfördraget ger inte NASA rätt att skydda exempelvis fotavtrycken som sattes av Gene Cernan (till höger), den senaste mannen på månen. År 1972 sa han: ”Om Gud vill ... återvänder vi med fred och hopp för hela mänskligheten.”

NYTT NUMMER Kapplöpning till månen

Dagens månkapplöpning, delvis pådriven av Googles Lunar XPrize, inbegriper privata företag från flera olika länder. Vinnaren ska landa en rymdfarkost på månen, få den att förflytta sig 500 meter samt sända högupplösta bilder och videor till jorden.

22 augusti 2017

Detta kan du läsa i nummer 8/2017:

Tävlingen om månen

Tjugo miljoner dollar står på spel. Konkurrensen om att bli det första privata företaget som landar en farkost på månen är stenhård. Vilket lag kommer att vinna Googles LunarXPrize?

Månminnen

Kan vi bevara Apollo­projektets första landningsplatser som minnesmärken för eftervärlden?

Massakern i Mexiko

För första gången berättar ögonvittnen historien­ om en narko­tikakartells­­­ brutala angrepp på en mexikansk stad – och USA:s medansvar för de händelser som utlöste det.

Skogens kung

På senare år har vi lärt oss mycket nytt om orangutanger, som kan hjälpa oss att skydda vår hotade släkting. Samtidigt har vi lärt oss mycket om vår egen art.

Himmelsk honung

En enda man får lov att hämta den dyrbara, euforiserande honungen från en svärm ilskna jättebin på svindlande höjder.    

  

Så får du tag i tidningen

Köp den i butiker runt om i landet för 71:90 kr.

Dessutom har vi alltid bra erbjudanden om kortare eller längre prenumerationer, så att du i lugn och ro kan testa om tidskriften är något för dig.

Just nu får du till exempel tre nummer och en drönare med loopfunktion och tre hastigheter för 89:50 kr. Du sparar 625:20 kr.

Beställ här

Läs också

Kanske är du intresserad av...