NYTT NUMMER: Någon tittar på dig!

…och allt annat på planeten. Tekniken och våra höjda säkerhetskrav har satt oss alla under övervakning. Håller begreppet privatliv på att bli ett minne blott?

23 februari 2018

Detta kan du läsa i nummer 2/2018:


Någon tittar på dig!

Över 1700 satelliter kretsar över oss. De samlar in bilder och annan information, sänder ut data, spårar var vi befinner oss och till och med lyssnar på våra samtal.

De flesta satelliter drivs av amerikanska offentliga institutioner och företag, och de kommersiella uppsändningarna är redan i dag betydligt fler än den amerikanska regeringens.


Klipska fåglar

Fåglar är betydligt intelligentare än man tidigare har trott, men alla fåglar har inte lika mycket i huvudet.

Papegojor och kråkfåglar som skrikor, korpar och kråkor tillhör de smartaste arterna, tack vare att de har en relativt stor framhjärna med tätt packade nervceller.

De är också några av de sällskapligaste fåglarna och uppvisar en interaktion som man skulle förvänta sig av en primat.

SÅ FÅR DU TAG I TIDNINGEN

Köp den i butiker runt om i landet för 71:90 kr.

Dessutom har vi alltid bra erbjudanden om kortare eller längre prenumerationer, så att du i lugn och ro kan testa om tidskriften är något för dig.

Just nu får du till exempel tre nummer och en drönare med loopfunktion och tre hastigheter för 89:50 kr. Du sparar 625:20 kr.

BESTÄLL HÄR

Föräldrafällan

Tre på morgonen tar trettonåriga Sara Gómez hand om sin robotbaby hemma i Guama, Colombia.

Robotbebisarna, som är som fyraveckors spädbarn, får eleverna att förstå vad det innebär att vara förälder.


Att mätta Kina

Den dåliga överensstämmelsen mellan tillgång och efterfrågan på kinesiska jordbruksprodukter kan framstå som ett oöverstigligt problem.

Landet har 135 miljoner hektar odlingsbar mark, av vilken cirka 15 miljoner är antingen förorenad eller har satts åt sidan för att återställas.

Man har 1,4 miljarder munnar att mätta, men de enorma gårdar som krävs för en västerländsk kosthållning är nästan omöjliga att efterlikna här. Det beror delvis på att stora delar av Kinas terräng är antingen berg eller öken, men också på att odlingsmarken är uppdelad på cirka tvåhundra miljoner gårdar.

Kinas jordbrukslandskap ser mer ut som ett lapptäcke än en grön filt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...