Nytt nummer: National Geographic jagar elfenbenssmugglare i Afrika

I National Geographic nummer 9/2015 introducerar vi vår nya utredningsenhet, SIU, och följer med på det första uppdraget, som går till Afrika. Målet är att plantera falska betar med GPS och spårningsutrustning hos elfenbenssmugglarna.

17 september 2015

National Geographics nya utredningsenhet

Följ den helt nya brotts- och utredningsenheten inom National Geographic, Special Investigations Unit (SIU), på deras första farliga uppdrag bland terrororganisationer i Östafrika.

Målet är att plantera falska betar hos elfenbenssmugglarna med inbyggd GPS och spårningsutrustning och avslöja smugglarnas rutter samt de som hanterar det illegala elfenbenet.

Elfenben finansierar våld och terror

Varje år slaktas cirka 30000 afrikanska elefanter. Östafrika är centrum för en stor del av den illegala jakten. Där har terrormiliser ofta fritt spelrum på grund av ineffektiva och korrupta regeringar. De slaktar elefanter för att få tag i elfenben för att kunna skaffa pengar till sin väpnade kamp, och de tvingar barn att bli soldater och slavar och utför brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

Det är en både svår och extremt farlig värld att navigera i.

SIU infiltrerar den ugandiska milisgruppeen LRA

En av dessa terrororganisationer är LRA, Lord's Resistance Army – en ugandisk rebellgrupp ledd av den ökände Joseph Kony. Milisen har sedan 1980-talet spridit död och förödelse i bland annat Uganda, Sudan och Kongo-Kinshasa.

När SIU våren 2015 är i Östafrika med de falska betarna får de reda på att 25 av Konys betar är på väg genom Centralafrikanska republiken till Sydsudan, där Kony tros befinna sig. För utredarna är nästa steg nu att få ut de falska betarna på den svarta marknaden och plantera dem ihop med Konys betar.

Av hänsyn till den fortsatta utredningen kan vi inte gå närmare in på hur, men det lyckas.

Vad händer nu?

När artikeln om uppdraget hade deadline, hade betarna skickat sin senaste signal från staden Ed Daein i Sudan. De hade på två månader färdats 95 mil, och rutten överensstämmer väl med hemliga källors redogörelser för hur betar vanligtvis färdas till Konys gömställe.

National Geographic kommer att följa fallet kontinuerligt.

Läs hela historien

Få hela historien om SIU:s första utredning bland mordiska ligor i Östafrika i National Geographic nummer 9/2015, som är ute nu. Vi berättar så mycket vi kan avslöja om hur det konstgjorda elfenbenet tillverkas, och du kan bland annat träffa avhoppade soldater från Konys armé och höra parkvakterna berätta om sin svåra kamp mot tungt beväpnade elfenbensjägare.

Läs också i National Geographic nummer 9/2015:

  • På ett bortglömt berg i Burma utspelar sig ett drama på liv och död

  • Under hot om talibanangrepp gräver arkeologer i Afghanistan ut ett unikt buddistiskt tempelkomplex

  • Matvagnar är den nya rullande mattrenden

Prenumerera och spara pengar

Om du vill ha ännu mer National Geographic kan du spara pengar genom att utnyttja något av våra förmånliga prenumerationserbjudanden på och få din helt egen fjärrstyrda minidrönare på köpet här.

Prenumeration + erbjudande om drönare >>

Läs också

Kanske är du intresserad av...