Nytt nummer – Pestoffer och romerska skatter grävs ut i Londons underjord

Byggboomen i London avslöjar hela gatubilder med hus och gårdar från år 60 efter Kristus, som är så välbevarade att arkeologer kallar det ”Nordens Pompeji”. Till det kommer alla skeletten ... Läs om det och mycket mer i National Geographic nr 3/2015.

24 februari 2016

I London pågår just nu en oerhörd byggboom, som avslöjar helt nya detaljer om forna tiders liv i London.

Hur var livet i romartidens London?

Bygget av ett nytt huvudsäte för finansnyhetskoncernen Bloomberg i den centrala delen av London har visat sig vara en arkeologisk guldgruva. I en tolv meter djup utgrävning har man avslöjat ett sällan skådat antal välbevarade fynd från cirka år 60 efter Kristus.

”Den ger oss en unik inblick i vardagen i romartidens London”, berättar arkeologen Sadie Watson, som har lett utgrävningen.

Mynt, skor och skrivtavlor

utöver extremt välbevarade gatubilder har man funnit över 14000 föremål från romartiden, bland annat mynt, amuletter, tenntallrikar, keramiklampor, läderstövlar och -sandaler, ovanliga skrivtavlor av trä (en del med läsbara bokstäver), juridiska avtal och finansiella dokument.

”Gamla fuktiga England"

Allting är så osedvanligt välbevarat tack vare en liten bortglömd å vid namn Walbrook, som rann genom hjärtat av det romerska Londinium på sin väg mot Themsen. ”Gamla, hederliga fuktiga England”, säger Sadie Watson.

Tåglinje avslöjar pestskelett från 1600-talet

Det beror inte minst på det omfattande Crossrail-projektet – en ny öst-västlig tunnelbanelinje – som är både det största ingenjörsprojektet och den största arkeologiska utgrävningen i Europa.

Skelett grävs upp och undersöks

Konstruktionen av tåglinjen har bland annat inneburit att man har varit tvungen att gräva upp över 3300 skelett från 1500- och 1600-talets London. Arkeologerna anser att skeletten härrör från det stora pestutbrottet 1665, som kostade upp till 100000 Londonbor livet.

Forskarna tänker analysera en del av benen i hopp om att lära sig mer om pestbakteriens utveckling.

National Geographic nummer 3/2016

Läs mer om vad de många utgrävningarna avslöjar om det forna London i hela artikeln ”Historien under London”, i National Geographic nummer 3/2016, som är ute nu.

Andra historier i National Geographic nummer 3/2016

  • Saudiarabiens starka kvinnor
  • Laserarkeologi återskapar hotade mästerverk
  • Alaska: Vildmarken Denali utlöser en strid mellan jägare och naturvårdare

Läs också

Kanske är du intresserad av...