Nytt nummer ute nu: Arvet från Gandhi

I National Geographic nummer 8/2015 reser vi till Indien. Vi följer spåren efter Gandhi, som 1947 ledde landet till självständighet från britterna, och tar pulsen på det indiska folket, som i dag är kluvet i förhållandet till sin historiske ledare.

14 augusti 2015 av Gitte Hou Olsen

Gandhi var kolonialmakternas store kritiker

“Herr Gandhi, vad anser ni om den västerländska civilisationen?” “Jo, det vore en utmärkt idé.”

Mahatma Gandhi var en skarp kritiker av Storbritanniens kolonialherravälde i Indien specifikt och västvärldens imperialism i allmänhet. Han ledde protesten mot britterna med fredliga demonstrationer och civil olydnad, som 1947 kulminerade med Indiens självständighet.

Saltmarschen var början på Indiens självständighet

Det hela började den 12 mars 1930 – första dagen av Gandhis så kallade saltmarsch. Marschen varade i 25 dagar och var en protest mot den brittiska lag som förbjöd indierna att utvinna salt i kolonin. Fredliga protester med illegal insamling av salt spred sig genom landet, och kolonialmakten svarade med gripanden och misshandel.

Från den dag då Gandhi inledde saltmarschen till sin död 18 år senare, ingöt han i inderna en revolutionerande blandning av politik och andlighet. Han kallade sin ickevåldsamma, handlingsorienterade filosofi för satyagraha, sanningens styrka.

“Indien har ett schizofrent förhållande till Gandhi"

Gandhis andlighet och livsfilosofi lever vidare i Indien, men indierna diskuterar fortfarande arvet efter den man som var känd som Mahatma, ”den store anden":

“Indien har ett schizofrent förhållande tilll Gandhi och ser honom antingen som källan till allt gott eller roten till allt ont”, säger Tridip Suhrud. ”Man kan vara oenig med honom, man kan sympatisera med honom, men vill man förstå Indien måste man förhålla sig till honom.”

Läs hela artikeln om Indiens store andlige ledare i National Geographic nummer 8/2015, som nu finns att köpa i butikerna. Vill du ha mer av National Geographic, kan du spara pengar genom att utnyttja vårt gynnsamma erbjudande om en prenumeration och få en helt egen fjärrstyrd minidrönare med på köpet här.

Prenumeration + erbjudande om drönare >>

Läs även i National Geographic nummer 8/2015:

  • Kommer påve Franciskus att kunna förändra Vatikanen?

  • Laos är översållat med blindgångare från Vietnamkriget.

  • Kinas enorma klanhus är i stort sett okända i utlandet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...