Anslag: Utforska världen med stöd från Natgeo

National Geopraphic har gett stöd åt forskare som Jacques-Yves Cousteau och primatologen Jane Goodall. Nu kan du i Norden söka stöd hos en ny fond för forskningsanslag, som National Geographic står bakom.

Anslagsmottagare nr 1 – Israel Cook Russell och mottagare nr 10000 – Krithi Karanth
National Geographic Image Collection & Shekar Dattari
Anslagsmottagare nr 1 – Israel Cook Russell och mottagare nr 10000 – Krithi Karanth

I 122 år har National Geographic gett stöd åt forskare och upptäcktsresande från 111 länder. Bland dem finns namn som oceanografen Jacques-Yves Cousteau, polarforskaren Robert Peary och primatologen Jane Goodall. De tidigaste mottagarna utforskade en värld med många vita fläckar på kartan.

I dag har de flesta av dessa fläckar fyllts i, men utforskning av planeten behövs ändå för att vi bättre ska förstå och ta hand om vår värld. I syfte att globalisera detta arbete än mer har National Geographic instiftat en ny fond i Norden.

Anslagsmottagare nr 1: Israel Cook Russell

År: 1890. Plats: USA. Projekt: Utforska och kartlägga USA:s näst högsta berg: Mount St. Elias på 5489 m. Russell fjord i ­Alaska är uppkallad efter honom.

Anslagsmottagare nr 10000: Krithi Karanth

År: 2011. Plats: Indien. Projekt: Undersöka konflikter mellan människor och djur och förhindra ­effekterna av dem på lantbrukare och deras djur och grödor.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

  • Underhållande videosekvenser
  • De senaste artiklarna
  • Veckans galleri

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.

NYTT NUMMER ”Vi är på Mars om tio år”

Elon Musk grundade år 2002 sitt rymdbolag SpaceX. Nu förkunnar han att han är redo att skicka en bemannad expedition till Mars om tio år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications