Den ringformade solförmörkelsen inträffar när månen är så långt bort att den inte täcker hela solskivan. 

© Shutterstock

Följ med live: Solen förvandlas till en ring av eld

I eftermiddag inträffar den första av årets två solförmörkelser. Även om den inte är synlig på himlen härhemma, kan du följa med här och uppleva hur månen får solen att försvinna i en ringformad förmörkelse.

26 februari 2017 av Nanna Vium

I eftermiddag inträffar ett av himlavalvets mest fascinerande fenomen, när en så kallad ringformad solförmörkelse inträffar på himlen.

Solförmörkelsen är synlig i delar av Sydamerika och Afrika, men du kan trots det hänga med här via en direktsändning från att förmörkelsen börjar klockan 13.10 svensk tid tills den slutar igen 18.35 svensk tid.

Den maximala förmörkelsen inträffar klockan 15.58.

Följ solförmörkelsen i videon här!

FÖLJ MED OSS TILL ÅRETS ASTRONOMISKA SPECIALFÖRESTÄLLNING

Eftermiddagens fascinerande syn blir den perfekta uppvärmningen inför årets stora astronomiska specialföreställning:

>> Följ med på en unik resa till den totala solförmörkelsen i USA.

”Det är en fantastisk möjlighet och en chans att se universum förändras omkring dig,” säger Jay Pasachoff, som är astronom vid Williams College i Massachussets.

Månen er længere væk

Ringformede solformørkelser opstår, når Månen placerer sig mellem Jorden og Solen, som ved en total formørkelse.

Men det særlige ved en ringformet solformørkelse er, at Månen er så langt væk, at den ikke dækker hele solskiven og dermed skaber en synlig ring af ild for iagttageren på Jorden.

Det sker, fordi både Jordens og Månens bane er elliptiske og altså ikke perfekt cirkulære, og det betyder, at Månen indimellem er længere væk.

I videoen herunder kan du se en ringformet solformørkelse, som den så ud den 20. maj 2012 set fra Mount Shasta i Californien. 

Läs också

Kanske är du intresserad av...