Kan du lösa Albert Einsteins gåta?

Endast två procent av jordens befolkning sägs kunna lösa den gåta Albert Einstein kom på som barn. Är du en av dem?

10 september 2015

Albert Einstein var enligt ryktet endast fem år gammal, när han kom på nedanstående gåta. Tror man att det är rena barnleken att klara av den världsberömde fysikerns tankenöt får man emellertid tänka om.

Endast två procent av jordens befolkning är enligt Albert Einstein själv klipska nog att komma på svaret på gåtan. Den stora frågan är så klart om du är en av dem?

Einsteins gåta

Fem hus i fem olika färger ligge på rad. I varje hus bor en ägare med en nationalitet som avviker från de andra husägarnas. Husägarna tycker alla om olika drycker, röker olika cigarettmärken och har olika husdjur. Ingen husägare kan dricka samma sak, röka samma cigarettmärke eller ha samma husdjur som någon av de andra.

Andra upplysningar:

1. Engelsmannen bor i det röda huset. 2. Svensken har en hund som husdjur. 3. Dansken dricker te. 4. Det gröna huset ligger omedelbart till vänster om det vita huset. 5. Ägaren av de gröna huset dricker kaffe. 6. Ägaren som röker Pall Mall har fåglar. 7. Ägaren av det gula huset röker Dunhill. 8. Personen i det mittersta huset dricker mjölk. 9. Norrmannen bor i det första huset från vänster. 10. Ägaren som röker Blends bor vid sida av den som har katt. 11. Ägaren som har en häst bor vid sidan av den som röker Dunhill. 12. Ägaren som röker Bluemasters dricker öl. 13. Tysken röker Prince. 14. Norrmannen är granne med det blå huset. 15. Ägaren som röker Blends bor vid sidan av den som dricker vatten.

Frågan är: Vem äger fisken?

Om ditt tålamod tryter och du vill se lösningen på Einsteins gåta så kolla på den här videon:

Läs också

Kanske är du intresserad av...