Beroende av ost

När vi äter ost frigörs det morfinliknande ämnen i kroppen. Kanske är det därför så många älskar ost.

Colourbox

Att vi älskar ost har sina skäl. Ost innehåller små mängder av potentiellt vanebildande ämnen. En del av dem kommer från kasein, som är ett mjölkprotein, som koncentreras under ostproduktionen. Vårt matsmältningssystem bryter ned kaseinet, och då frigörs morfinliknande ämnen som kallas kasomorfiner.

Spår av morfin i mjölk

Dessutom innehåller mjölk spår av morfin producerat i kons lever. Den typen av naturliga rusmedel är bra för kalven av två skäl: De har en lugnande effekt, och de gör kalven beroende av mjölken, så att den vill dia och därmed täcker alla sina näringsbehov.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

  • Underhållande videosekvenser
  • De senaste artiklarna
  • Veckans galleri

NYTT NUMMER: Hajen som äter skeppsbrutna?

Årfenhajen har rykte om sig att äta skeppsbrutna. Är det sant, eller är det en myt? Få svaret i National Geographic nummer 8/2016, som finns att köpa nu.

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications