Era bästa tips för att undvika matspill

Sommaren 2014 satte vi fokus på matspill och vad vi själva kan göra för att undvika det. Här har vi samlat de bästa av era tips.

18 september 2014

Återanvänd rester...

"Gör en lunchlåda till jobbet av resterna" - Mattias Lenhult, Sverige

”Om man har små barn, eller känner någon som har det, kan många rester mixas till barnmat. Alternativt kan rester användas som ingrediens i nästa dags middag, till exempel som fyllning i fyllda paprikor." - Maja Touzari Janesdatter Greenwood, Danmark

”Använd halvgamla grönsaker i en soppa.” - Anne-Cathrine Stærke, Danmark

”Släng inte rester, man kan äta dem dagen efter eller frysa in maten.” - Sören Ernst Pettersson, Sverige

Tänk dig för...

"Gör upp en meny" - Lærke Littlebird, Danmark

"Kolla vad du verkligen saknar i kylskåpet, innan du går och handlar." - Inger Elisabeth Grønningen, Norge

"Använd ditt sunda förnuft, när matvaran har passerat bästföredatum: Lukta på den, eller smaka på den. Ofta är det inget fel på den. Jag lagar ofta stora portioner av en maträtt och fryser in i portioner till flera dagar, eftersom det är ekonomiskt och undviker spill. Jag äter alltid upp mina rester." - Charlotte Firring Jensen, Danmark

"Lär barnen att de alltid ska äta upp vad de lägger på tallriken." - Saana Karhu, Finland

"Ett gammalt kinesiskt tips för att leva hälosamt och länge är att vi bara ska äta oss till 80 procent mätta vid varje måltid. Om vi lagar mindre mat än vi kan äta, kastar vi bort mindre mat." - Johnny Hagen, Norge

Skaffa höns

"Har du en trädgård, så skaffa höns. De kan lätt omsätta de flesta matrester till goda ägg. Gödningen kan användas i rabatterna." - Søren Vivelsted, Danmark

I butiken...

"Dela ut den mat som butikerna kastar (för att den passerat sista förbrukningsdag) till personer som inte har så gott om pengar." - Sofia Emilia Hako, Finland

"Gå inte på tricket att i affärerna köpa två gurkor i stället för en, prisskillnaden är oftast marginell och att slänga en rutten gurka är riktigt oekonomiskt. Detta gäller en mängd produkter, men oftast i grönsaksdisken." - Per Gunnarsson, Sverige

"Handla varje dag, och köp bara det du behöver i dag eller de närmaste dagarna. Då får man färska varor, och butikerna får en jämnare genomströmning av varor, som stämmer med konsumenternas behov." - Thomas Regin Kirk, Danmark

På restaurangen...

"Inför en certifiering av restauranger, som serverar hela sin meny i small-, medium- och large-portioner. Jag äter lunch ute i princip varje vardag. Vid val av lunchrestaurang är det ofta svårt att hitta en restaurang som serverar lagom stora portioner (eller egentligen lagom små portioner). Allt för mycket mat slängs idag för att det serveras för stora portioner. Jag föreslår därför en certifiering av restauranger som serverar hela sin meny i small-, medium- och large-portioner. Det ska vara en viss prisskillnad så att man inte tar Large för att "det i alla fall inte kostar mer." - Mårten Sörliden, Sverige

Läs också

Kanske är du intresserad av...