Vaniljsmaken är ofta syntetisk

Visste du att vaniljsmaken i många av de sötsaker och kakor som vi köper i affären är syntetiskt framställd?

16 januari 2014

Den karakteristiska vaniljsmaken kommer från ett ämne som kallas vanillin, som är den dominerande smakföreningen bland flera hundra som finns i vaniljstänger – de köttiga kapslarna från det tropiska orkidésläktet Vanilla. Det vanillin som används i våra livsmedel har dock sällan något med vaniljstänger att göra.

Konstruerad vaniljsmak

Tim Ecott, som är expert på vaniljens historia, berättar att de flesta sötsaker med vaniljsmak som vi köper i affärerna är smaksatta med en syntetisk version från andra växter, trä och stenkolstjära. Kockar föredrar äkta vara, men för vanliga konsumenter tycks det inte spela någon roll. "Att använda vanillin från andra källor är kanske inte bedrägeri", säger Tim Ecott. "Men det är inte heller att ha rent mjöl i påsen."

Läs också

Kanske är du intresserad av...