Rödhåriga upplever smärta annorlunda

Rödhåriga personer upplever smärta annorlunda än resten av befolkningen. Nu visar en undersökning att det krävs 19 % mer narkosmedel för att lägga rödhåriga personer i full narkos.

Rebecca Hale

De flesta rödhåriga upplever smärta på ett annat sätt än resten av befolkningen.

Den röda hårfärgen beror på en mutation i hudens receptorgen melanokortin-1 (MC1R), som möjligen ”oavsiktligt aktiverar” liknande receptorer i hjärnan, som bearbetar rädsla och smärta, säger Anthony G. Doufas från forskningskonsortiet för klinisk anestesi, Outcomes Research Consortium.

Rödhåriga är svårare att bedöva

Man har länge ansett att rödhåriga är svårare att bedöva. Konsortiet kontrollerade påståendet och fann att det krävdes 19 procent mer narkosmedel för att lägga de rödhåriga testpersonerna i full narkos.

Rödhåriga är dessutom känsligare för värme och mer motståndskraftiga mot lokalbedövning. Föga överraskande uppger den amerikanska tandläkarföreningens tidskrift att det är mer än dubbelt så sannolikt att rödhåriga personer är rädda för tandläkaren.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

  • Underhållande videosekvenser
  • De senaste artiklarna
  • Veckans galleri

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.

NYTT NUMMER ”Vi är på Mars om tio år”

Elon Musk grundade år 2002 sitt rymdbolag SpaceX. Nu förkunnar han att han är redo att skicka en bemannad expedition till Mars om tio år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications