3D-skanning visar fostrets hjärtkammare

Med hjälp av ultraljudsbilder i 3D kan läkare nu se in i hjärtats kammare på foster.

Bernard Benoit

"Det föräldrar helst vill se är att deras barn har tio fingrar och tio tår", säger ­ingenjören Karl-Heinz Lumpi. Hans forskarlag har utvecklat ett datorprogram som visar foster i färg och tre dimensioner.

Fosterbilderna stillar föräld­rarnas nyfikenhet, men eventuellt kan den detaljerade avbildningen av livmoderns inre även fylla en funktion vid fosterdiagnostik. Tidigare var läkarna tvungna att ställa sina diagnoser utifrån ett svagt hjärtslag, men nu kan de se in i hjärtats kammare.

Det avgörande är ljuset. Bilden börjar som en traditionell tredimensionell ultraljudsbild. Sedan lägger ett datorprogram på simulerat ljus, som efterliknar ljusets spel på huden och ger reflexer, skuggor och form.

Liksom vid vanlig fotografering kan ljuskällan flyttas. Det gör att en kringflytande navelsträng, som på denna bild av ett åtta månader gammalt foster, nästan inte påverkar undersökningen alls.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från National Geographic.

Anmäl dig så får du varje vecka:

  • Underhållande videosekvenser
  • De senaste artiklarna
  • Veckans galleri

Delta i Läsarnas bästa bilder

Delta i National Geographics månatliga fototävling. Vinnaren får sin bild publicerad i National Geographic. Varje månad är det ett nytt tema.

NYTT NUMMER ”Vi är på Mars om tio år”

Elon Musk grundade år 2002 sitt rymdbolag SpaceX. Nu förkunnar han att han är redo att skicka en bemannad expedition till Mars om tio år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications