Din sovande hjärna bestämmer vad du ska minnas

Den sovande hjärnan ”räknar ut” vad som ska minnas, och vad som ska glömmas. Det hjälper dig att tänka bättre, när du är vaken.

3 december 2010 av Charles Choi, National Geographic News

När vi sover handplockar hjärnan de minnesintryck som ska kommas ihåg, och det ger en bättre och klarare tankeförmåga, hävdas i en ny undersökning. Tidigare forskning har visat att sömnen hjälper människor att bevara sina minnesintryck genom att lagra dem i hjärnan, så att vi kan plocka fram dem senare.

Den nya undersökningen, som är en genomgång av både ny och äldre forskning kring sömn och minne, visar dock att sömnen dessutom omvandlar minnen på sätt som gör dem något mindre precisa, men mer användbara i långa loppet. Till exempel kan minnen som har gjorts tillgängliga genom sömn hjälpa människor att få nya insikter, dra slutsatser och framkalla abstrakta tankar, medan de är vakna.

”Den sovande hjärnan är inte dum – den lagrar dock inte allt som man stoppar in i den utan räknar ut vad som ska komma ihåg, och vad som ska glömmas”, säger undersökningens ledare, Jessica Payne, som är kognitiv hjärnforskare vid University of Notre Dame i Indiana i USA.

Känsloladdade minnen hänger fast

Exempelvis är de minnesdetaljer som minnet tycks komma ihåg bäst ofta de mest känsloladdade, säger Jessica Payne.

Jessica Payne och hennes kollegor upptäckte att om personer förevisas en scen med ett känsloladdat föremål i förgrunden – såsom en bil som har kört vilse – är de mer benägna att minnas detta föremål än till exempel palmer i bakgrunden, i synnerhet om de testas efter en natts sömn.

I stället för att bevara scener i deras fulla omfattning tycks hjärnan omstrukturera scenerna och minns endast de mest känsloladdade och kanske viktigaste elementen i dem, medan den låter mindre känslopräglade detaljer sjunka in i bakgrunden. Mätningar av hjärnans aktivitet avslöjar att de delar av hjärnan som har en koppling till känslor och bevaring av minnesintryck i perioder är mer aktiva under sömn än i vaket tillstånd.

”Det är ändamålsenligt att minnas känsloladdade informationer selektivt. Våra förfäder ville helst inte glömma att det till exempel fanns en orm på en viss plats, eller att någon i stammen var ondskefull och skulle undvikas”, säger Jessica Payne, vars undersökning publicerades i oktobernummeret av tidskriften Current Directions in Psychological Science.

”Minnen handlar inte så mycket om att minnas det förflutna som om att vara förberedd på och kunna förutsäga olika framtidsscenarier.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...