Varför får man hjärnfrys?

Har du upplevt att du får ont i huvudet, eller ”hjärnfrys”, när du äter en glass eller dricker något kallt för snabbt? Här är förklaringen på hur fenomenet uppstår.

6 december 2012

Hjärnfrys?Alla som hällt i sig en kall dryck eller ätit en glass för snabbt har upplevt den: smärtan bakom tinningarna och pannan – "hjärnfrys". Tillståndet är kortvarigt och har länge varit ett fysiologiskt mysterium. Nu tyder ny forskning på att smärtan beror på en förändring i blodtillförseln till hjärnan.

Forskaren Jorge Serrador, som arbetar på en mottagning för krigsveteraner i USA, undrade varför många av hans patienter led av kronisk huvudvärk. Han började titta närmare på saken. För att snabbt utlösa huvudvärk hos försöksdeltagarna bad han dem dricka isvatten genom ett sugrör på ett sätt som gjorde att strålen träffade gommen. Jorge Serrador noterade att blodet strax innan huvudvärken satte in strömmade fortare genom en artär som leder blod till hjärnans främre del.

Tillströmningen av blod skapar tryck i kraniet, vilket orsakar hjärnfrys. När trycket lättar igen, kanske för att gommen blir varmare, avtar värken. Jorge Serrador tror att liknande förändringar i blodgenomströmningen kan orsaka migrän och andra typer av huvudvärk.

Läs också

Kanske är du intresserad av...