© Shutterstock

Ta reda på om fem seglivade myter om kött stämmer

Kött har blivit ett kontroversiellt ämne och myterna om muskelmaten staplas på hög. Här tar vi itu med tre av de vanligaste.

27 juni 2018 av Jonas Grosen Meldal

1. Kött innehåller unik näring

© Shutterstock

FALSKT: För att fungera optimalt behöver kroppen de så kallade essentiella aminosyrorna som finns i rikliga mängder i kött. Men allt växtliv innehåller exakt samma aminosyror som kött, om än i mindre utsträckning. 

När djuren äter växter och mikroorganismer ansamlas dessa aminosyror i musklerna. Köttintag underlättar därför att uppnå de rekommenderade mängderna.

Om vegetarianer ser till att äta allsidigt av exempelvis spenat och majs täcker enkelt de behovet av aminosyror. 

2. Masserade kor ger mört kött 


© Shutterstock

FALSKT: Kött från japanska Wagyu-kor är exceptionellt mört, vilket många tror beror på att korna får öl och massage.

I själva verket får korna vara massage mot muskelskador och öl för att stimulera deras aptit. Köttets höga fetthalt och i synnerhet höga halt av omättat fett gör köttet mört.

Omättade fettsyror har till skillnad från nötkött en krossad molekylstruktur, som skapar Wagyuköttets fettmarmorering.

3. Kött kan ge en allergisk reaktion

Ett hudpricktest utsätter din kropp för små mängder kött och kan avslöja kött­allergi. 

© Shutterstock

SANT: Den amerikanska Lone Star-fästingens bett sprider sockerämnet alfa-gal i blodet, vilket immunförsvaret uppfattar som ett hot och bildar antikroppar mot.

Alfa-gal finns också i exempelvis kor, grisar och får. När kött från dessa djur intas och aktiverar antikropparna som fästingens bett bildade, kan det ge allvarliga allergiska reaktioner från nässelfeber till livshotande anafylaktisk chock.

I Illustrerad Vetenskap nummer 12 benar vi upp vad som är sant och falskt i ytterligare fyra myter om kött. Om du tecknar en prenumeration nu, dimper den köttiga mytmördaren ned i brevlådan med posten.

Om du beställer ditt nummer nu kontrar vi med ett erbjudande du inte kan motstå:

  • Tillgång till våra e-magasin, bland annat National Geographic och Världens Historia
  • En läckert knivset att skära till dina biffar med
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap

Slå till nu och få hela paketet för bara 49,50 kronor – du sparar 607 kronor. 

Läs också

Kanske är du intresserad av...