Akupunktur minskar stress

De flesta av oss har upplevt stress och testat olika metoder för att minska stressen. Men vad fungerar egentligen? Akupunktur gör det tydligen. Forskare har nämligen hittat det första molekylära beviset för att akupunktur minskar stress.

7 juni 2012

Det faktum att råttor tycker om mörker gav akupunktören Ladan Eshkevari en idé. Hon lärde råttor att krypa in i en socka, där de kände sig trygga.

Djurens bakben stack ut ur sockan, vilket innebar att Ladan Eshkevari kunde sätta nålar i en akupunkturpunkt på råttorna. Punkten zusanli (kinesiska för ”tre mil till”), som sitter under knäet, har fått sitt namn av att en nål där gör trötta ben pigga. Punkten motverkar även stress, som i råttornas fall utlöstes av en timme i en bur med krossad is på golvet.

Råttorna som fick akupunktur hade lägre halter av neuropeptid Y, en molekyl som stressade råttor har förhöjda värden av. Det är det första molekylära beviset för att akupunktur kan lindra stress.

Akupunktur bygger på teorin att kroppens energibanor – meridianerna – kan påverkas via akupunkturpunkter. Kartläggningar av dessa banor och punkter har gjorts för såväl människor som djur.

Läs också

Kanske är du intresserad av...