Hur påverkar din livsstil ditt tarmsystem?

Ett forskningsprojekt baserat på frivilligt deltagande av allmänheten ska kartlägga ekosystemen i vår matsmältningskanal.

8 januari 2013 av Amanda Fiegl, National Geographic News

I början av ett nytt år är det många som funderar på att förbättra sina kostvanor och sin livsstil – i varje fall för en tid. Kanske bestämmer man sig för att dricka mer vatten, äta mindre fett och motionera mer.

Vad är det då tarmarna behöver? Ett nytt amerikanskt forskningsprojekt baserat på frivilligt deltagande av allmänheten ska visa hur kost och livsstil påverkar de mikroorganismer som lever i oss.

”Vilken kost bör man inta för att uppnå en optimal, sund tarmflora? Vi vet ännu inte, men genom att ta reda det kan vi kanske få ett viktigt verktyg för att hjälpa människor att få bukt med många kroniska sjukdomar”, säger Jeff Leach, som varit med och startat projektet, som heter American Gut project.

Idén med det gruppfinansierade projektet är enkel: betala strax över 600 kronor, få ett provtagningsset och skicka tillbaka en provburk med ”lite av det bruna” taget från en bit använt toalettpapper. Deltagarna kommer även att uppmanas att föra dagbok över sitt födointag under tre dagar och besvara en detaljerad enkät om bland annat hur och var de bor.

”Är du vegetarian? Föddes du med kejsarsnitt? Bor du på landet eller i ett stadsområde? Har du hund? Alla dessa faktorer kan påverka tarmfloran”, säger Jeff Leach.

I gengäld får deltagarna en analys som avslöjar vilka organismer som lever i deras tarmar, och som visar hur deras egna mikroorganismers ekosystem ser ut i jämförelse med andras, däribland en grupp jägare och samlare, som Jeff Leach har studerat i Tanzania. Denna forskning har ännu inte publicerats, men han säger att den avslöjar ”stora skillnader” mellan tarmarna hos människor som äter en västerländsk kost bestående av kraftigt bearbetad mat, och människor som äter en mer traditionell kost.

”På senare tid har man forskat mycket på den mänskliga tarmfloran, men allmänheten får aldrig någon bild av vad de har i sina egna tarmar, såvida man inte gör något i stil med det här”, säger Jeff Leach.

Mikroorganismer har många viktiga funktioner i tarmarna, till exempel att upprätthålla slemhinnan i matsmältningskanalen, skydda mot sjukdomsalstrande ämnen och hjälpa kroppen att ta upp kalorier och smälta fibrer.

Om man har för mycket eller för lite av en viss bakterie kan det leda till inflammation, som är en viktig faktor i samband med många kroniska sjukdomar. Nyare undersökningar har dokumenterat ett samband mellan diabetes och övervikt och obalans i tarmbakterierna.

”Vi vill få människor att förstå att det är en mycket viktig del av deras hälsa, som de själva har kontroll över”, säger Jeff Leach. ”Man föds med sina gener, men man kan byta ut tarmfloran genom förändringar av kost och livsstil.”

Omkring 1000 personer har hittills anmält sig till projektet, och Jeff Leach hoppas att ytterligare 3000 eller fler kommer att betala för ett provtagningskit, innan fristen löper ut den 1 februari.

Gå in på American Gut Project för ytterligare information.

Läs också

Kanske är du intresserad av...