NYTT NUMMER Oskyldigt dömd?

Kriminaltekniska bevis som fingeravtryck och hårstrån är inte så tillförlitliga som vi har trott. Hur många kan ha dömts på felaktiga grunder?

5 december 2016 av Gitte Hou Olsen

Detta kan du läsa om i nummer 12/2016:

Nya kriminaltekniska kunskaper kan kullkasta tidigare domar

De forensiska tekniker vi är så bekanta med från filmer och tv-serier som CSI ger inte alltid de tvärsäkra resultat som tv-serierna ger sken av. Nya, mer vetenskapliga metoder, såsom fenotypbestämning, är dock på väg. Kanske kan de ge hopp för felaktigt dömda personer.

Bläckfiskarnas galna värld

Åttaarmade bläckfiskar har tre hjärtan och blått blod. De har inget skelett. De har smaksinne i sugkopparna, som alla kan röras oberoende av varandra. De kan öppna musslor, montera av filtersystemet i ett akvarium och skruva av locket på burkar. Dessutom är de troligen smartare än vi har trott.

Generation Selfie på bortaplan

Kan storslagen natur göra intryck på en generation som lever större delen av sitt liv på sociala medier? Häng med, när far och son går offline i vildmarken.

Grekerna, gudarna och döden

Vad trodde de gamla grekerna hände efter döden? Mystiska kulter och deras ritualer var så hemliga att de än i dag omgärdas av mystik.

Så får du tag i tidskriften

Köp den i butiker runt om i landet för 69:90 kronor. Beställ en prenumeration. Just nu får du tre nummer och en radiostyrd ”rock crawler”-bil för endast 149:40 kr. Du sparar 571:35 kr.

Läs också

Kanske är du intresserad av...