Fotoreportage: Indiens heliga plågoande

Indiens hulmaner uppskattas av människor – men de kan även dra väldigt stora växlar på gästfriheten.

23 oktober 2012

Indien hjälper apor till att hålla ordning på gatorna. I New Delhi har man tränat hulmaner att skrämma bort aggressiva rhesusmakaker och andra vilda djur från staden.

När New Delhi år 2010 var värd för den internationella idrottstävlingen Samväldesspelen användes 38 hulmaner för att hålla de vilda djuren under kontroll. Det är dock inte enbart hulmanernas funktion som säkerhetsvakter som gör dem uppskattade.

Hinduerna vördar dem eftersom de symboliserar apguden Hanuman, vars aparmé enligt en episk dikt på sanskrit hjälpte till att rädda guden Ramas hustru Sita från en demonkung. Apornas svarta ansikten, händer och fötter utgör en påminnelse om de brännsår som Hanuman ådrog sig under hjältedådet.

Dessa apor har en särställning, vilket märks tydligt på hur de behandlas. I staden Jodhpur i utkanten av Tharöknen invaderas många bostadsområden regelbundet av omkring 2100 vilda hulmaner på jakt efter mat. Hinduer i parkerna delar med sig av picknickmat och förvandlar helgedomar till formliga bufféer åt aporna. En del låter även de heliga djuren ta för sig i deras trädgårdar.

Det är en betydligt bekvämare tillvaro än livet i Tharöknen, där torkan och den stekande hettan gör det svårt att överleva och där aporna tvingas leta länge efter växter och insekter att äta.

Antalet invånare i området stiger emellertid snabbt och människor kan lätt frestas att börja försvara sig om apornas intrång i köksträdgårdarna utvecklas till rena plundringstågen. Till och med djur som är så högt älskade som dessa kan faktiskt utnyttja gästfriheten alltför mycket.

Läs också

Kanske är du intresserad av...