Hinduer­na vördar hulmaner eftersom de symboliserar apguden Hanuman, vars aparmé enligt en episk dikt på sanskrit hjälpte till att rädda guden Ramas hustru Sita från en demonkung. Apornas svarta ansikten, händer och fötter utgör en påminnelse om de brännsår som Hanuman ådrog sig under hjältedådet.

Galleri: Indiens hulmaner

Indiens hulmaner uppskattas av människor – men de kan även dra väldigt stora växlar på gästfriheten.

23 oktober 2012

Indiens hulmaner uppskattas av människor – men de kan även dra väldigt stora växlar på gästfriheten. Foto: Stefano Unterthiner

Är det apungarnas mammor? Inte nödvändigtvis. I fast sammansvetsade grupper av hulmaner ­hjälper honorna ofta varandra med att passa ­ungarna. Dessa föds med tunn, mörk päls som ­efter ett par månader blir tjock och gyllengrå.

En ung hane utnyttjar sin heliga status. Hundratals hulmaner vandrar fritt omkring i den historiska parken Mandor Garden i utkanten av Jodhpur. De bjuds på – eller stjäl – mängder av godsaker från människors picknickkorgar. Somliga tycker ­emellertid att aporna enbart är en plåga.

Efter ett sällsynt störtregn undviker hulmanerna en kortvarig fors i öknen. Tharöknen är normalt torr, karg och het med temperaturer upp till 50 °C. Aporna är cirka sex decimeter långa och väger 11–18 kilo. De är den enda primaten förutom människan som klarar att överleva i detta ogästvänliga område.

Hulmanerna använder sina långa svansar för att hålla balansen på klipporna. Svansarna är också bra att dra i, så apan på bilden ovan missar ett gyllene tillfälle.

Ungarna lever ett farofyllt liv. Över hälften av alla hulmaner dör av sjukdomar, faller offer för rovdjur eller dödas när en ny hane som tar över en flock slår ihjäl ungarna.

Aporna som överlever kan bli närmare 40 år gamla.

Läs också

Kanske är du intresserad av...