En schimpans försöker få tag på honung genom att slå hål på ett bibo i ett hålrum i ett träd. Det tar honan nästan 40 minuter och ett halvdussin pinnar av olika storlek för att nå boet. Denna typ av jakt på honung är ett exempel på inlärt beteende som inte har iakttagits utanför Centralafrika.

Galleri: Sanningen om schimpanser

Schimpanserna i norra Kongos urskog har i stort sett aldrig mött människor. De är väldigt fascinerade av oss – och har en avancerad redskapskultur, som inte finns på andra håll.

26 februari 2010

Schimpanserna i norra Kongos urskog har i stort sett aldrig mött människor. De är väldigt fascinerade av oss – och har en avancerad redskapskultur, som inte finns på andra håll. Foto: Ian Nichols

Efter att ha ätit frukost umgås några mätta schimpanser ur Motoflocken uppe i träden. De letar föda i grupper som ändrar sammansättning varje timme. ­Fruktbärande träd kan föra samman individer som inte har setts på flera veckor.

Medan regnet faller i nationalparken Nouabalé-Ndoki ger en schimpans sitt bidrag till skogens upphetsade kör av skrik.

En schimpanshane har kommit till ett termitbo med en stjälk och en pinne för att fiska fram en proteinrik måltid. Hanen har brutit av en hård och rak kvist att vidga hålet med. I munnen håller han en böjlig stjälk som han har anpassat genom att dra änden mellan tänderna så att de yttersta 15 centimeterna fransar sig.

Den största pinnen använder schimpansen för att vidga öppningen i termitboet...

...sedan sticker han ner sitt andra redskap i hålet.

Om han har gjort rätt fas­tnar insekterna i fransarna när han drar ut stjälken ur boet.

En liten flock schimpanser utlöser en videokamerafälla som forskarna använder för att observera djuren utan att påverka deras beteende. Tio år av iakttagelser i detta orörda habitat har gett nya insikter i schimpanskulturens komplexitet.

Dave Morgan och Crickette Sanz undersöker redskapen som schimpanserna använder för att skaffa föda. Schimpanserna rotar runt i myrbon med långa grenar och samlar upp insekterna som de tvingar upp till ytan med stjälkar.

En hona med en unge på magen tar sig sakta uppför en gren i ett fikonträd 40 meter ovanför marken. Skogen hyser hundratals schimpanser i sitt lövverk. Här får aporna föda, skydd för vädret, gemenskap och ett system av stigar som gör att de kan röra sig fritt på sitt territorium.

En vuxen schimpans använder en pinne för att rota i ett termitbo, medan en yngre schimpans leker med en annan pinne. Forskare har observerat avancerat verktygsanvändande bland schimpanserna.

Leoparder jagar schimpanser och strövar därför runt nära insektsbon och fruktträd.

Primatologen Crickette Sanz utför en obduktion på en schimpans. Djuret dödades av en leopard.

Dave Morgan samlar in gorillaavföring, som används för att spåra släktrelationer bland gorillor. Hans kongolesiska guider iakttar uppmärksamt.

En schimpans vilar sig högt uppe i träden. Forskarna bakom Goualougo Triangle Ape Project uppskattar att det finns runt 400 schimpanser i deras 147 kvadratkilometer stora forskningsområde.

Läs också

Kanske är du intresserad av...