Gorillor äter kanske apor

DNA från däggdjur i gorillaavföring tyder på att de stora aporna kanske äter kött

19 mars 2010 av Ker Than, National Geographic News

Precis som en vegetarian som ibland inte kan motstå en saftig hamburgare, blir den normalt växtätande gorillan sugen på lite apkött, visar en ny undersökning publicerad i tidskriften Plos ONE.

En del gorillor i fångenskap äter kött, men vilda gorillor äter såvitt man vet bara växter, frukter och ibland insekter.

Nu har dock forskare hittat DNA från apor och små skogsantiloper, så kallade dykare, i avföring från afrikanska bergsgorillor i nationalparken Loango i Gabon.

Fyndet pekar på att det är möjligt att gorillor äter kött i smyg.

Eller är det insekterna som äter däggdjur?

Förklaringen på de anmärkningsvärda DNA-fynden kan vara väldigt enkel, säger undersökningens medförfattare Grit Schubert, som är primatolog på Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Leipzig i Tyskland.

Gorillor äter nämligen myror, som äter döda apor och andra djurs kroppar och ben.

Forskningslaget funderar på om gorillorna intar och utsöndrar däggdjurs-DNA från myrornas matsmältningskanal, när de äter myrorna.

Det kan även hända att DNA:et kommer från apor och dykarantiloper, som har rotat i gorillaavföringen i hopp om att hitta ätliga frön eller växtrester. De kan också ha nosat, slickat eller kissat på avföringen, säger Schubert.

”Det finns många möjligheter”, konstaterar Schubert. ”Jag tror inte riktigt på att de äter kött.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...