Kittliga schimpanser bekräftar att djur skrattar

Apor och råttor är än så länge de enda djur vi med säkerhet vet har förmågan att skratta. Experiment med att kittla dem visar nämligen tydligt att de ler, fnissar och till och med skrattar.

27 juli 2015 av Liz Langley

Schimpanser skrattar och ler

Psykologen Marina Davila Ross vid universitetet i Portsmouth i Storbritannien studerar skrattets utveckling och har som en del av forskningen kilttlat små orangutanger, gorillor och schimpanser. Samtliga reagerade genom att skratta.

Nu har Ross grävt lite djupare i jakten på en förståelse av hur skrattet uppstod, och varför det är viktigt för kommunikation mellan artfränder.

Studierna av schimpanser avslöjade att de även kan le. Det är en grundläggande egenskap, som visar att schimpanser är kapabla att kommunicera mer specifikt, och därför varierat, för att visa känslor och social intelligens.

Vi kan enligt Ross tacka våra och apornas 14–16 miljoner år gamla gemensamma förfäder för att vi har skrattet.

Gnagare älskar också att skratta

Ett annat skrattretande experiment har utförts av psykologen och neurologen Jaak Panksepp, som genom att kittla sina råttor fick dem att avge höga glädjeläten. Samma ljud hördes från gnagarna i samband med lek.

Panksepp konkluderar att lek och skrattljud hänger samman och därför är viktiga för råttornas trivsel och sociala intelligens. Det demonstrerades under experimenten, då råttorna ofta sökte sig tillbaka till den hand som kittlade dem.

En försöksråtta visar ilska. Pågående forskning avslöjar att råttor kommunicerar med en lång rad känsloyttringar, inklusive ett ljud som påminner om skratt. Photo: Vincent J. Musi / National Geographic Creative

Läs också

Kanske är du intresserad av...