Orangutang räddar vetenskapsman

När primatologen Agustín Fuentes gick vilse i regnskogen på Borneo hade han inte räknat med att bli räddad av en orangutang. Här berättar han sin historia.

23 maj 2013 av Agustín Fuentes

Nu för tiden går man inte vilse som jag gjorde då. I dag hade jag haft en GPS med mig. För 20 år sedan var regnskogen runt Camp Leakey, ett läger på Borneo där man forskar på orangutanger, dock okänt territorium.

Letade efter orangutang

Jag var ute och letade efter langurarten Presbytis rubicunda och en dag när jag följt märkta stigar i fyra timmar trodde jag att jag såg en. Jag tog chansen och lämnade stigen. Efter 45 minuters vandring hade jag fortfarande inte hittat den.

Jag tänkte att den märkta stigen nog inte var särskilt långt borta, så jag tittade på min kompass och gick åt vad jag trodde var rätt håll. Efter att ha gått i ytterligare en halvtimme hade jag fortfarande inte hittat stigen. Jag greps inte av panik, men lite nervös började jag allt bli. Jag hade en pannlampa med mig, så jag var inte oförberedd. Det mörknade dock snabbt och det skulle bara bli svårare att hitta tillbaka.

Det var oerhört mycket att se när man inte längre gick längs en stig. Den här delen av regnskogen var helt opåverkad av människor. Vid ett tillfälle såg jag en stor, flimrande blå fläck. Jag gick närmare. Fläcken vibrerade och hundratals fjärilar flög upp från en hög med grisavföring.

Räddad av en orangutang

Jag följde kompassen söderut. Jag hade räknat ut att jag då skulle nå fram till antingen floden eller en stig. Efter 20 minuter hittade jag en omärkt stig. Strax efteråt hördes ett prassel i en buske. Jag trodde att det var ett vildsvin eller ett mindre kattdjur. Jag lyste med lampan mot ljudet. Det var en orangutang – och jag kände igen ansiktet. Det var en av honorna i lägret. Vi såg på varandra och hon sträckte ut handen mot mig. Sedan visade hon mig – med min hand i sin – hela vägen tillbaka till lägret. Hon, liksom jag, var uppenbarligen på väg hem.

Agustín Fuentes

Utnämnd till "banbrytande forskare" av National Geographic

Expertis

Primatologi

Plats

Borneo

Läs också

Kanske är du intresserad av...