Parasit hjärntvättar schimpanser

Parasiten Toxoplasma Gondii manipulerar schimpanserna att gå rakt i armarna på sin värsta fiende: leoparden. Det visar ny undersökning.

17 februari 2016 av Nadia Deleuran

Det låter som något från en skräckfilm: en parasit invaderar sin värds hjärna och förvandlar honom till en viljelös zombie.

För vår närmaste släkting schimpansen är detta hemska scenario dock en kuslig verklighet.

En ny studie publicerad tidigare den här månaden i Current Biology visar nämligen hur schimpanser smittade med parasiten Toxoplasma gondii ”styrs” av parasiten att söka efter leopardurin.

Eftersom parasiten endast kan reproducera sig i kattliknande djur som leoparden använder de schimpanserna som ett slags transportmedel till sin fortplantningsplats. den amerikanska nyhetssajten IFL Science.

Smak för leopardurin Undersökningen, som genomförts på 33 smittade respektive icke smittade schimpanser, bekräftar att det bara är leopardens urin de infekterade schimpanserna dras till.

Olyckligtvis för de infekterade schimpanserna får jakten på leopardurin ofta en dödlig utgång, eftersom aporna är leopardernas favoritbyte.

Upptäckten är banbrytande, eftersom andra parasitmanipulationer är mycket ovanliga hos däggdjur.

Parasiten Toxoplasma gondii infekterar schimpanserna för att reproducera sig i leoparden, Foto: Pinterest

Enligt undersökningen kan Toxoplasma gondii-parasiten endast reproducera sig i kattlika rovdjur som leoparden, och därför manipulerar den värddjuret att ”glömma” sin nedärvda rädsla för djuret.

Samma effekt hos människor Eftersom schimpansen är det djur som påminner mest om människan finns det likheter mellan förändringarna hos de infekterade apornas och människors beteende, meddelar The National Center for Scientific Research i ett pressmeddelande.

Andra studier bekräftar att parasiten har en liknande effekt på människor, när de infiltrerar vår hjärna.

Vårt beteende och vår personlighet förändras, samtidigt som vi upplever en försämrad koncentrationsförmåga och en nedsatt reaktionsförmåga.

Läs mer om parasiter som kontrollerar andra djur

Läs också

Kanske är du intresserad av...