VIDEO: Far och dotter återförenade med gorillor efter tolv år

Efter att ha varit åtskilda i tolv år begav sig britterna Tansy och Damian Aspinall år 2014 djupt in i den afrikanska djungeln för att återförenas med två gorillor som växte upp i familjens djurpark i England.

3 mars 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Gorillorna Djalta och Bims föddes nästan så långt från den västafrikanska djungeln som man kan komma, i den engelska staden Kent, en timmes bilväg från London.

Gorillorna växte upp i Howletts Wild Animal Park, som drivs av mångmiljonären Damian Aspinall, som har vigt sitt liv åt att hjälpa gorillor som fötts i fångenskap att återvända till naturen.

Damian Aspinalls dotter Tansy var bara en liten flicka när de nya gästerna flyttade in i familjens djurpark. Varje dag hjälpte hon sin pappa att ta hand om de båda utrotningshotade primaterna.

Tansy Aspinall har varit omgiven av gorillor sedan hon var mycket liten. Den här bilden fick stor uppmärksamhet när den publicerades i de brittiska tidningarna för några år sedan.

Under hela sin uppväxt var Tansy Aspinall omgiven av gorillor, men som hon själv säger till dagstidningen Daily Mail var Djalta och Bims speciella för henne:

”Min syster och jag lekte ofta med Djalta och Bims i trädgården. Ibland gick vi även in i burarna till de andra gorillorna. Jag tyckte mycket om att vara tillsammans med dem allihop, men just de två var speciella. De var som familjemedlemmar.”

Senast Tansy Aspinall, som i dag är 27 år och arbetar som smyckesdesigner, såg sina båda behårade vänner var år 2002, då de sattes ut i ett naturreservat i det lilla afrikanska landet Gabon. Då var hon bara 13 år gammal.

LÄS MER: De hotade bergsgorillorna blir fler

År 2014 bestämde sig Tansy Aspinall och hennes pappa för att resa till djungeln i Gabon i Afrika för att återse Djalta och Bims.

Av videon överst i artikeln framgår det tydligt att kärleken mellan Tansy och hennes barndomsvänner inte hade rostat:

80 gorillor placerades ut i naturen

Sedan familjen Aspinalls rehabiliteringscentrum grundades på 1990-talet har över 80 gorillor sluppit ifrån sitt liv i fångenskap och satts ut i naturliga, gröna miljöer i Gabon.

Flera forskare har kritiserat familjens metoder. De menar att gorillorna inte klarar av att anpassa sig till ett liv i det fria. Damian Aspinall avvisar emellertid deras kritik.

”Djalta och Bims såg pigga och krya ut. De hade funnit sig väl till rätta. Det är bara nys det där som forskarna påstår, att de skulle ha förlorat sina vilda instinkter. De här djuren har rätt att återvända hem. Ingen kan övertyga mig om att de inte hör hemma här”, säger han till Daily Mail.

Mycket tyder på att Damian Aspinall har rätt. Djalta och Bims har åtminstone lyckats ta steget från fångenskap till frihet. De är nu inne på sitt fjortonde år i djungeln i Gabon.

Läs också

Kanske är du intresserad av...