Asiens skoningslösa handel med djur

Världens mest hotade djurliv tunnas effektiv ut av en enorm efterfrågan på mediciner, exotiska ­husdjur och kulinariska delikatesser. Laglig och illegal handel med djur är en miljardindustri.

11 februari 2010 av Bryan Christy

Den 14 september 1998 steg en smal malaysier vid namn Wong Keng Liang av ett Japan Airlines-plan på Mexico Citys internationella flygplats. Han hade på sig ett par urblekta jeans, en ljusblå jacka och en T-shirt med ett vitt leguanhuvud på. En representant för de amerikanska myndigheterna, George Morrison vid U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), väntade på honom. Strax efter det att Anson Wong (det namn under vilket Wong Keng Liang är känd för världens illegala djurhandlare och upprätthållare av lag och ordning) gripits fick han på sig handbojor och fördes bort av mexikansk polis till landets största fängelse, det ökända Reclusorio Norte.

George Morrison ledde en hemlig, fem man stark elitenhet. För honom och hans enhet var Anson Wong, världens mest eftersökta smugglare av utrotningshotade djurarter, deras livs fångst. Gripandet, som myndigheter i Australien, Kanada, Mexiko, Nya Zeeland och USA varit inblandade i, var en arbetsseger, kulmen på en fem år lång hemlig operation som av många betraktas som den mest lyckade internationella spaningsinsatsen i sitt slag någonsin.

I alltför många länder (till exempel USA) hade det under en alltför lång tid varit så att orden ”vilda djur och växter” framför ordet ”kriminalitet” innebar att ärendet inte togs på allvar. Med Anson Wongs dom ville den allmänna åklagarmyndigheten i USA visa världen att den som smugglar vilda djur och växter är en brottsling. Utöver att man anklagade honom i enlighet med den amerikanska Laceylagen om handel med vilda djur och växter väckte man därför också åtal mot honom för sammansvärjning, grovt smuggleri och pengatvätt.

Anson Wong stred i nästan två år mot utlämningen till USA, men ingick till slut ett avtal om strafflindring mot att han erkände sig skyldig till brott som kunde ge upp till 250 års fängelse och böter på motsvarande 87 miljoner kronor. Den 7 juni 2001 dömdes han till fem år och elva månaders fängelse (av vilka två år och tio månader redan avtjänats) samt drygt 400000 kronor i böter. Han förbjöds även sälja djur i USA under tre år efter frisläppandet.

Om domaren trodde att Anson Wong skulle respektera förbudet misstog han sig. Kort tid efter gripandet bildade Anson Wongs hustru och kompanjon, Cheah Bing Shee, företaget CBS Wildlife och exporterade vilda djur till USA medan hennes man satt i fängelse. Anson Wongs huvudsakliga verksamhet, Sungai Rusa Wildlife, fortsatte också sin export, trots förbudet. I dag är Anson Wong återigen på fri fot och han har startat en zoologisk trädgård som ser ut att kunna bli hans största projekt någonsin.

Läs också

Kanske är du intresserad av...