Australiens koala sover bort livet

Koalan sover 18 timmar per dygn, lever av giftiga blad och brölar som en mistlur. Lär dig allt som är värt att veta om det australiska pungdjuret.

26 januari 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

VAR LEVER KOALAN?

Koalan lever i Australiens östra kustområde till kontinentens sydöstra hörn. Den har tidigare levt i landets västra och södra delstater, men är nu utdöd där. I delstaten South Australia har man dock nyligen lyckats föra in koalan igen.

Koalan tillbringar det mesta av sin tid i toppen på eukalyptusträd. Forskning visar djuren kramar trädet för att det har en avkylande effekt på dem. Under värmeböljor är trädens temperatur mycket lägre än luftens, och koalorna pressar därför magen mot de svalkande träden.

VAD ÄTER EN KOALA?

Djuret är det enda i världen som lever uteslutande av eukalyptusblad. Bladen innehåller stora mängder giftiga fenoler, som gör att andra djur inte kan äta dem.

Koalan tillbringar upp till fem timmar om dagen med att leta föda, och åter upp till ett kilo eukalyptusblad per dygn.

Det lilla djuret är så kräset att det inte ens dricker vatten. Den utvinner den livsviktiga vätskan från eukalyptusbladen. Av de över hundra eukalyptusarter som finns i Australien äter koalorna endast tre eller fyra.

HUR MYCKET SOVER EN KOALA?

Det krävs otroliga mängder energi för att bryta ned giftet från eukalyptusbladen, vilket förklarar varför koalan sover större delen av sin tid. Den behöver helt enkelt spara på energin för att bryta ned sin farliga kost.

Koalan sover upp till 18 timmar per dygn och är för det mesta vaken på natten.

HUR GAMMAL BLIR EN KOALA?

Koalan kan bli upp till 20 år gammal i naturen. Under de första sex månaderna av koalans liv vågar den sig inte ut ur sin mors pung. Efter ett halvår i pungen lever koalaungen på moderns rygg tills den blir ett till tre år gammal.

Koalan är fullt utvecklad som fyraåring och måste då hitta en egen plats att bo på. Ofta tar den över ett habitat från en nyligen avliden koala.

HUR KOMMUNICERAR EN KOALA?

De flesta får en chock, när de hör koalan ”tala”. Det gulliga djuren har nämligen röstresurser som inte går av för hackor.

Koalorna har en extra uppsättning stämband, som gör att det relativt lilla pungdjuret kan låta mycket större än det egentligen är.

Forskarna tror att det djupa parningslätet utvecklats för att det hjälper koalor att kommunicera tydligare.

Hör koalans vilda parningsrop:

HUR HOTAD ÄR KOALAN?

Innan de första brittiska nybyggarna kom till Australien 1788 uppgick beståndet av koalor till uppskattningsvis över tio miljoner djur. I dag finns det färre än 100000 kvar i naturen, bedömer Australiens Koala Foundation.

Koalor, som inte är björnar utan pungdjur, är extremt känsliga för förändringar i naturen och klimatet. Enbart i delstaten Queensland har beståndet minskat med 40 procent på grund av förändringar i vegetationen.

Trots att koalan betraktas som en hotad djurart, avlivade myndigheterna i Australien under 2015 nästan 700 stycken, eftersom beståndet blivit så stort i ett enskilt område att många av djuren riskerade att dö av svält.

Koalan i siffror

  • En koala föds 30 dagar efter befruktningen

  • En koala kan hålla på maten i sin mage i upp till 8 dagar.

  • En koala tillbringar endast 15 minuter av dagen med att ”slappa".

  • En koala är endast 2 centimeter lång vid födseln.

  • 80 % av koalans naturliga habitat har i dag försvunnit.

  • 4000 koalor dödas varje år av bilar och hundar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...